2020 szóljon önmagunk és egymás felemeléséről

Úgy gondolom, kedves vendégem (és jógaoktató kollégám) Andi alapos és egyben szívet melengető ajánlójával, gondolataival méltón zárjuk 2019-et és gördülünk át az új évbe.

Legyen olyan számotokra 2020, amilyet csak szeretnétek – alakítsátok, formáljátok bátran belátásotok szerint! 🙏😘

Boldog Új Évet Kívánok!


“Lassan elbúcsúzunk 2019-től és érdemes lenne az év végi hajrában és a téli szürkületben tudatosan a pozitívumokra irányítani a figyelmed és átgondolni az évet, mit sikerült megvalósítani és mit szeretnél még, hogy sikerüljön és mik azok a dolgok, amikért hálás lehetsz.

Év elején megfogadtam, hogy 2019-ben még többet teszek azért, hogy egészséges legyek.

A fizikai és a mentális egészségért nap, mint nap tenni kell – és bármennyire szeretnénk, így sem tart örökké – viszont a jógával, mint holisztikus életmóddal hosszú időre a teljes fizikai, társadalmi, mentális és lelki jólét állapotába, valamint a természettel való harmóniába kerülünk.

Mindenkinek merem ajánlani, hogy próbáljon ki legalább három hónapot, amikor hetente többször elmegy mozogni – pl. funkcionális jógára – észrevehető lesz a változás kívül-belül! Ahogy kikerülsz a hétköznapi megszokások mókuskerekéből és megtapasztalod az “egészséges mozgás örömét”, teljesen más energiák indulnak be, és egy más aspektusból fogod szemlélni önmagad, másokat és az életet.

Nekem úgy ajánlották Gábor óráit. Bár engem inkább a klasszikus hatha jóga, és az abból kialakult irányzatok vonzottak, de ahogy egyre többet jártam hozzá, majd átálltam heti két-három alkalomra, akkor vettem észre igazán az órái hatásait és egyáltalán nem bántam meg, hogy funkcionális jógával egészítem ki a saját jóga gyakorlásomat.

Nagyon szimpatikus az a megközelítés, ahogy Gábor a jógáról nyilatkozott, mert a jóga értékeit nem csak a fizikai aktivitás előnyeként definiálja, hanem amit kiemelnék:

A jóga “önmagunk és egymás felemeléséről” szól.

Talán ez a mondata ihletett meg, hogy megírjam ezt az ajánlót, illetve a hála: több, mint egy éve járok hozzá jógázni és ennyire egészségesnek még nem éreztem magam testileg-lelkileg! Pedig több, mint hét éve jógázom… és most oktatóként, tehát egy kicsit szakmai szempontból, de egyben vendégként is, szeretném leírni a tapasztalataimat Gábor óráiról.

Nem szoktam elhamarkodottan véleményt alkotni, mert hosszú távon dől el, hogy valami hogyan működik, mennyire hatásos. Ha találsz egy jó jógaoktatót, akkor már az első pillanattól jól érezheted magad az órákon, a mozgás által termelt boldogsághormon hatására, majd jön a testi-lelki megnyugvás az óra végén…

de csak ha kitartó vagy, akkor fogod megtudni, hogy milyen a gyakorlás hosszú távú hatása. 

A funkcionális jóga a nevének megfelelően komplex, modern anatómiai szemlélettel közelíti meg a gyakorlást. Úgy tekint az emberi testre, mint egy összefüggő tökéletes rendszerre. Ebből a szemléletből alakítja a gyakorlást a klasszikus jóga ászanákból, gerinctornából vett mozgáselemekkel, core erősítő gyakorlatokkal stb. variálva.

Már a bemelegítés annyira komplex, hogy teljesen felkészíti az izmokat, ízületeket és az idegrendszert a nehezebb, erőt és hajlékonyságot igénylő ászanákra, testtartásokra. Nagyon jó, hogy vannak a bemelegítésben fokozódó intenzitású dinamikus nyújtások is, ez a típusú bemelegítés sokkal jobban felkészíti a testem a nehezebb ászanákra, mint az otthoni gyakorlásom (ahol gyakran előfordul, hogy csak pár napüdvözlettel melegítek be).

Az órák jó hangulatban telnek,

szerintem a jókedv és a humor feldobja a fáradt, rosszkedvű gyakorlókat is.

Tetszik, hogy van egy flow jellege: egyik ászanából áramlunk a másikba és együtt áramlik a mozgás, a légzés és a figyelem. Ugyanakkor energikus, jang típusú: sok az erősítő jellegű ászana/testtartás, vagy éppen az ismétlődő, dinamikus mozgás. Amíg statikus ászanákban “pihensz” vagy ahogy egyik mozdulatból a másikba vezeted át a tested és közben a mozgást összehangolod a légzéssel, úgy fejlődik a koordináció, a mobilitás és a stabilitás. Az óra végén a légzőgyakorlatokkal egybekötött relaxáció pedig elfeledteti a fáradtságot, az izmok és idegek pihennek, regenerálódnak, beindulnak az öngyógyító folyamatok és

mindenki feltöltődve térhet vissza a napi teendőihez.

Mielőtt elkezdtem Gáborhoz járni, a hajlékonyságom fejlesztését jobban előtérbe helyeztem, így az órái nehéznek tűntek még több éves jóga gyakorlás után is. Mondhatni, jógának tényleg hardcore 😉 Mert hiába voltam hajlékony, nem volt velem az erő… Főleg azóta, hogy emeltem a heti adagot, elkezdtem erősödni is és kezd beállni a egyensúly.

Gábor nagyon jól összeállított órái tényleg egyensúlyba hozzák a testet, minden területre hatnak. Az otthoni gyakorlásomat is remekül kiegészíti: olyan kartámaszos ászanákat tudok most már kivitelezni, amikről eddig csak álmodtam.

Mindenkinek más a motivációja. Ideális esetben az egészség fejlesztése miatt érdemes jógázni.

Ha kitartó vagy, fokozatosan hozzászokik a tested a terheléshez, a mozgásod könnyed és harmonikus lesz, a teljesítményed növekedni fog, a közérzeted javul, energikus leszel és jobban kezeled a mindennapi stresszt. 

Ez most nem egy marketing szöveg, mert tényleg ezt tapasztalom magamon. Az immunrendszerem is erősödött. Az allergiám – ami egyébként is mérséklődött a jógás évek során – idén elő sem jött!

Gábor óráin kezdőtől a haladóig, de így még helyesebb: az alapokat gyakorlóktól a kihívást keresőkig mindenkinek folyamatos lesz a fejlődése, mert Gábor megmutatja vagy elmondja egy-egy testtartás többféle verzióját, és mindig választhatunk, akár az aznapi aktuális állapotunktól függően.

Tehát egy dolgod van: legyőzni a lustaságot és rávenni magad a gyakorlásra! 

Ha kitartó vagy, egyre több olyan gyakorlatot tudsz elsajátítani, amiről korábban azt gondoltad, hogy soha nem fog menni – így érezheted a fejlődést és a sikerélmény még több energiát ad!

Én maradok a januári fogadalmamnál és remélem mindenki olyan fogadalmakat keres az év végén, ami betartható egész évben és az egészségét fogja szolgálni, így

a 2020-as év „önmagunk és egymás felemeléséről” fog szólni!”