A nagy terv 2021

Hát ugye, 2020-at inkább hagyjuk. Káosz, frusztráltság, félelem egy világjárványtól, ami esetleg gyökeresen megváltoztatja az életünket, bizonytalanság, korlátozások, még több bizonytalanság, aztán bosszússág a bizonytalanság miatt. Újratervezés, aztán módosítás, aztán megint… túl kevés infó, vagy ha úgy vesszük, túl sok infó, de vajon mi az igaz belőle? Bizalomvesztés, sőt, időnként kilátástalanság…

De itt vagyunk, túléltük, megcsináltuk! Olyan szinten lettünk kreatívak, ahogy sosem hittük volna, az életösztönünk, az alkalmazkodóképességünk, a rugalmasságunk mind-mind túlteljesítettek. Az, hogy mire volt elég, más kérdés, de a tudat, hogy mindent megtettünk, vigasztal, bárhol is tartunk most – megyünk előre!

Mindenesetre 2020 után az újévi fogadalmak jelentősége kissé átértékelődik. Ember tervez… na ja. A változás az egyetlen állandó. Coelho forog a sírjában, pedig még meg sem halt.

A bizonytalanság még mindig itt van, és gyanús, hogy 2021-ben sem fog minket békén hagyni. Az elmúlt év – ami inkább egy évtizednek tűnt – új, eddig maximum filmekből ismert stresszhelyzeteket teremtett, a szorongási szintünk az egekben a munka, a tanulás és még a szabadidőnk eltöltése miatt is.

Nem csoda, ha kivagy az egésztől. Nem vagy egyedül.

Hadd bátorítsalak egy kicsit. A legjobb módszer arra, hogy jobban érezd magad, ha arra fókuszálsz, amire tényleg van befolyásod. Ami rajtad múlik. Amivel kapcsolatban ura vagy a helyzetednek. Bármi is legyen az.

Lehet, hogy nem mehetünk közösen mozogni, a kedvenc termünkbe, de egy jó kis átmozgatásra otthon is van lehetőséged. Persze, jobb a közös móka, de sajnos most nem lehet. Sajnálkozhatunk ezen (én is sajnálom, hajaj, de még mennyire) vagy foglalkozhatunk azzal, ami rajtunk múlik: hogy igenis mozogni kell és nem hagyjuk el magunkat holmi körülmének miatt!

Otthoni mozgással is szép eredményeket lehet elérni, de hogy szintentartásra teljesen megfelel, az biztos. Úgyhogy hajrá! Valószínű, hogy mostanra már a kedvenc oktatódnak is van online órája (ha akarta, ha nem, hiszen a bezárt stúdióból kissé nehézkes megélni, muszáj lépni) támogasd azzal, hogy vele tartasz ebben a kényszerhelyzetben is és reméljük hamarosan együtt nevettek, nevetünk ezen a faramuci helyzeten, a szokott termünkben.

Amihez még oktató sem kell:

• Sétálj minden nap legalább 10 percet a friss levegőn. Öltözz fel alaposan, az időjárásnak megfelelően és gyerünk!

• Minden reggel mozgasd át magad. 10 perc erre is elég.

• Ha otthon kell maradnod, élj a lehetőséggel és készítsd el te magad az egészséges ételeidet, ahogy neked tetszik, a saját szájízed és igényeid szerint.

• Ragaszkodj a pihentető alváshoz: feküdj le mindig ugyanakkor, egy jó szellőztetés után. Kütyüket, tévét, pláne a híreket kerüld, lehetőleg már 1-2 órával lefekvés előtt. Egy jó légzőgyakorlatozás (ahogy a légzőgyakorlatos videóimból megtanultad) és mehet a szunya, hogy pihenten és produktívan állhass neki a következő napnak.

Tedd meg az első lépést.

Ha 2020 le is dobott a lóról, ideje visszaszállni a nyeregbe.

Rengeteg kifogást találhatunk, ha a rendszeres mozgásról van szó. Mégis, van 3 tipikus téma, ami újra és újra előjön.

“Nincs időm mozogni, amúgy is túl stresszes vagyok hozzá.”

Mindenkinek van 15 szabad perce minden egyes nap, amit akár mozgással is tölthetne. Bármi is az elképzelésed a rendszeres mozgásról, egy biztos: lehet, sőt kell is adaptálni a lehetőségeidre. Időben, térben, intenzitásban, mindenben.

Vannak napok, amikor totál kivagy. Például a Zoom mítingektől, aminél kevés agyzabálóbb dolog van. Nem biztos, hogy ilyenkor kell a legbrutálabb edzésnek nekiállnod, még akkor se, ha a kitombolás lehetősége csábító. Dekoncentráltan, a sok adattól és monitorbámulástól kótyagosan (és valószínűleg a szokásosnál darabosabban, merevebben) könnyebb megsérülni – válassz inkább valami regenerálót, lazát, könnyen követhetőt, ami mégis alaposan átmozgat.

Persze olyan is előfordul, hogy nincs időd másfél órát mozgásra szánni. Zajlik az élet, van ilyen.

Ha hiszed, ha nem, 15 perc is elég a stresszoldásra, a mobilizálásra, arra, hogy jobban érezd magad. Arra pedig mindenképpen, hogy a következő hosszabb gyakorlásig formában maradj és menj tovább előre az úton. Ne aggódj emiatt, majd a következő napon kicsivel többet vállalsz!

Vannak napok, amikor tök jól megy a mozgás. Odateszed magad, hogy utána felfrissülve és elégedetten folytasd a napod. Máskor meg pont hogy nem… sőt! Viszont a rendszeresség segít megtartanod azt a szokásod, hogy minden nap mozogsz, ami hosszú távon abszolúte a hasznodra válik.

“Nincs megfelelő helyem az otthoni mozgáshoz, inkább hagyjuk…”

Üdv a klubban! Legtöbbünknek nincs otthon tip-top konditerme, tágas jógastúdiója hatalmas terekkel. Nincs is rá szükség. Egész kis helyen – állítólag még egy jógaszőnyegnyin is – tökéletesen át tudod mozgatni magad!

Egy alap átmozgatás, amire tényleg szükséged van, könnyen adaptálható nem csak hozzád, az állapotodhoz, a formádhoz, hanem a rendelkezésedre álló helyszínhez is.

“Nem tudom, hogy álljak neki. Tele a net mindenféle információval, totál össze vagyok zavarodva.”

Hát igen, ez az online fitness egyik fő jellemzője. Mondhatni így működik: ontja rád a reklámot a különböző legfrissebb, legújabb, leghatékonyabb, csak-most-csak-neked trendről. Egy jól hangzó szlogen, pár csábító fotó és már be is kaptad a horgot, hogy pár hétig megint elhidd, hogy nem unod meg ezt is pikk-pakk.

Na pont ezért fontos, hogy oktatót találj és ne óravezetőt (pláne influenszert, neadjisten valami önjelölt gurut). Ahol megtanulod az alapokat és tudni, érteni fogod a miérteket. Ahol módszert kapsz, koncepciót – “egy csipetnyi rálátást” – a csinos, színes-szagos, de mégiscsak lufi helyett. 

Persze a tudás sokszor kellemetlen mellékhatásokkal jár, pl. soha többé nem fogod elhinni, hogy kockás hasad lehet két hét alatt, vagy hogy tartósan lefogyhatsz egy tablettával és hogy mindezek hozzásegítenek egy harmónikus párkacsolathoz. Vagy hogy body builder bajnok lehetsz még idén nyárra, pláne legális módszerekkel. Vagy hogy a jógabérlet a gyorsítósáv a megvilágosodáshoz. De hogy még idén lebegni fogsz, az tuti!

Röviden: nem.

Az egészséges élethez vezető út nem minden pillanatban csúcsélmény. Viszont – egy jó oktatóval – simán lehet egyszerű, átlátható, követhető és hatékony.