A NYUGI DOBOZ

Mostanában kicsit gondban vagyok a cikkírással, mert bármiről írnék, olyan “jó-jó, de kit érdekel ez most” érzetem van az eluralkodott koronavírus-karantén-mindmeghalunk para közepette.

Márpedig, ha valamikor, akkor most tényleg szükségünk lenne egy kis figyelemelterelésre. Csak ugye attól még az a szitu, hogy kábé ott áll veled szemben az éhes oroszlán, szemeztek, izzadsz, kivagy – erre én meg jövök azzal, hogy “Figyi, tudtad, hogy a talpi bőnye elhanyagolása milyen komoly gondokat okozhat?!” 🤓 Komolyan?! Na lépés indulj, különben szétjógázlak!!

De mondhattam volna sokkal hétköznapibb témát is az egészséges étkezéstől a mozgáson át bármiről, ez az időszak most nem erről szól, hanem arról, hogy vészeljük át valahogy, aztán majd meglátjuk, mik a lehetőségek. Egy kis óvatos tervezgetés, meg lemaradás-bepótlás belefér, de sokunknak a túlélés biztosítása is épp elég feladat és stressz a hirtelen felborult világunkban.

Úgyhogy baromira nem hiányzik, hogy valaki még itt tanácsokat osztogasson az életminőséged javításáról. Örülsz, ha valahogy megvagy, csak legyünk már túl ezen, lapozzunk, azt’ jónapot!

Talán az egyetlen kivétel a stresszoldás témája

Hogy hogyan őrizzük meg a józanságunkat ezekben a bonyolult időkben, illetve hogyan higgadjunk le a nap végén (vagy napközben is, ha kell).


Már többször favorizáltam itt a Stop Chasing Pain oldalt, most is tőlük érkezik egy kis segítség.


A NYUGI DOBOZ

A stressz egyenlő a feszültséggel. A higgadtság, a nyugalom pont ennek az ellentéte: az ellazulás képessége.

Az emberek stresszhelyzetben, vagy támadást észlelve előregörnyednek (magzatpózba – a lágy részek védelmének ősi ösztöne). A szövetek pedig megfeszülnek, ezzel akadályozva a vér megfelelő áramlását.

A kulcsszó az “észlelés”. Ezt szimpatikus dominanciának hívjuk. Üss, vagy fuss!

Lényegét tekintve:
bezárulsz a védekezéshez

Nézd meg a képet és készülj: fellazítjuk a páncélt!

Amikor átdörzsölöd a “nyugi dobozt”, ezekre gondolj: szövetek, véráramlás, idegek, akupresszúra, energia és a kinyílás képessége (hogy újra kihúzhasd magad).

Nyugodtan dörzsöld jó erősen. A szegycsonti rész sokaknak meglehetősen érzékeny lehet. Ez azt bizonyítja, hogy szükséged van rá!

Elég, ha nagyjából a pontok környékét dörzsölöd. Nem agysebészet. Ne görcsölj rá. Pont az a lényege, hogy ellazulj.

Nyugi doboz, nem feszkó doboz, hm?

Dörzsöld mindegyik pont (és a szegycsont) környékét 30-30 másodpercig. Aztán lazíts 😉