A sérülések és a jóga

Köztudott, hogy jógázva nem lehet megsérülni, mert az amúgy is csak olyan kis himi-humi…

Nem igaz!
Bármit mozogsz, abban
meg lehet sérülni

Ilyen az élet: sétálsz, megcsúszol; mész ki este vécére, belerúgsz az ágy sarkába stb. stb. és hát a jóga sem kivétel. Márpedig az ahimszá rád és a gyakorlásodra is vonatkozik, szóval inkább kerüld az ilyesmit és ne bántsd magad, ha egy mód van rá.

Ezért először is érdemes ott lenned fejben, ahol testben és ez nem csak a jóga órákra érvényes: nem hiszem, hogy nagyon megleplek vele, hogy sokat segít, ha arra figyelsz, amit éppen csinálsz… Hagyj egy kis időt az óra előtt a ráhangolódásra.

A másik, hogy tegyél meg mindent, amit tudsz, de ne kapkodj, ne siettesd, ne erőltesd – a jóga nem erről szól!

Majd jön az az eredmény,
ha eljött az ideje

Gyakorolj rendszeresen, a napi formádnak megfelelően és akkor nincs mese: a fejlődés elkerülhetetlen!

A napi formádnak megfelelően – nagyon fontos! A fejlődés nem lineáris, egyáltalán nem biztos, hogy ma jobban megy, mint legutóbb! Annyi mindenen múlik: mit csináltál tegnap, hogy aludtál, mi történt veled óra előtt… ettél-e rendesen, ittál-e elég vizet… évszak, napszak, hőmérséklet, páratartalom… hogy vagy lelkileg, beszólt-e a főnök, ráddudált-e valami Fittipaldi, stb.

Szóval figyeld a tested jeleit – és ne csak figyeld, hanem reagálj is rájuk!

Ja és légyszíves szólj az egódnak, hogy ha kibírja és egy mód van rá, ne a szomszédod napi formája szerint gyakorolj, hanem ahogy neked megy, hm? 😜

…és persze az is okozhat sérülést, ha nem tudod, hogy pontosan mit is kellene csinálnod. Hogy hogyan gyakorolj, hogy elkerüld a sérülést. Például, hogy melyik ízületed bírja jobban a terhelést és melyikre kell mindenképpen vigyáznod – és pontosan hogyan tudsz rá vigyázni gyakorlás közben.

Ahogy nemrég olvastam: “Megsérült a térdem a helytelenül végzett jógától, aztán meggyógyult a térdem a helyesen végzett jógától.”

Másképp fogalmazva: a jóga pózok nem okoznak sérülést. A sérülést az okozza, ha nem jól végzed őket – és úgy tudnak segíteni, ha jól végzed őket.