Álmodj! Tervezz! Valósítsd meg!

A “mozogj változatosan” alapelv nem csak azt jelenti, hogy kússz-mássz-bukfencezz, hanem hogy a fittséged minél több szempontból fejleszd.

Egy versenysportolónak specializálódnia kell ahhoz, hogy egy adott szabályrendszerben a legjobb legyen. Nem is lehet minden képességünket egyformán csúcsra járatni – nyilván szelektálni kell, hogy a célunkhoz mi a legfontosabb.

A hétköznapi életben az az előny, ha minden szempontból jó vagy. Nem speciálisan kiváló, hanem általánosan jó.

A jóga (és a jóga alapú mozgásformák) nagyon jó alapot adnak azzal, hogy a tartásod, a mozgásod rendbeteszik. Minden terhelés veszélyes, ha ezekkel baj van.

Elég hozzá egy kis józan paraszti ész: ha a tartásod és/vagy a beszűkült mozgásod miatt nem megfelelően terheled az ízületeid, a lágy szöveteid, az izmaid, az idegrendszered, akkor sokkal könnyebben megsérülsz.

A jóga mellé én elsősorban még két dolgot javaslok:

Az egyik az erőfejlesztés

Annyira elkényelmesedtünk, annyira elgyengültünk itt a nagy jóléti világban, hogy sokszor emiatt fáj a hátunk, a derekunk. Azért lássuk be, elég gáz, ha már extrém kihívás egy nagybevásárlás becipelése a házba… (vagy a gyerek, az unoka emelgetése stb.stb.) Ezért is találkozhatsz az óráimon több erősítéssel. Ha saját testsúlyos edzésben is gondolkozol a jóga mellett, nálam a helyed: itt “kettő az egyben” megkapod egy gyakorlásnyi idő alatt.

A másik a keringési rendszerünk trenírozása

A szerveink, az agyunk vérellátása, a nyirokkeringésünk, a légzőrendszerünk minősége elég fontos az életminőség szempontjából… Ezért kezdtem bele az állóképességi sportokba. A “miért legyek rossz egy sportban, ha háromban is rossz lehetek” elv alapján pedig a triatlonba 😉🙂 Mivel alap, hogy jó eredményhez jó szakember kell, kerestem is egyet: az alábbi képen éppen vele, Janota Zoltán Johnny-val egyeztetem a tavaszi terveinket. Ő a székesfehérvári Family Tree Triatlon és Szabadidősport Egyesület szakmai vezetője, aki nem csak érti, de műveli is a triatlont: eddig 16-szor teljesítette az Ironman távot.

Ahogy ő fogalmazott: a siker elérése nem arról szól, hogy megpróbálsz mindenen keresztül menni, ész nélkül, mint egy gép! Úgy könnyen lehet, hogy előbb rokkansz bele, vagy fáradsz bele, adod fel, mint hogy elérd a célod. Hanem arról, hogy előbb felkészülsz és csak utána mész keresztül a betonfalon is! 😁😎

Viccen kívül:

Mindenből annyit tudsz kivenni, amennyit beleteszel!

A rövidebb út csalóka illúzió – hosszabb lesz az, majd rájössz…

Álmodj! Álmok nélkül nem élet az élet!

Tervezz! Légy okos és kérd szakember segítségét – minek kitalálni azt, amit más már tud és elég megkérdezni?

Valósítsd meg! Tudod: felelősségvállalás, alázat! Na itt bizonyíthatod az elszántságod, az akaraterőd – azt, hogy komolyan gondolod!

…és a SIKER nem marad el 🏆👏❤️