Amit megeszel

A járványhelyzet miatt most volt az amúgy tavaszi léböjtkúra tábor, amit a szokásosnál is jobban vártam, hiszen a különleges helyzet okozta elvonási tünetek miatt már nagyon jólesett végre újra emberek között lenni, bandázni.

Különösen jó csapat gyűlt össze, csupa fekete öves léböjtkúrázó, ami egyrészt megkönnyítette a táborvezetést, másrészt remek beszélgetésekre adott lehetőséget. Mondjuk ez általában így szokott lenni, mármint, hogy nagyon jó és mély és hasznos és tanulságos eszmecserék zajlanak esténként a táborban, de mindig öröm újra és újra részt venni bennük, tanulni belőlük, és így, hogy csupa rendszeres visszatérő gyűlt össze, már ismertük egymást, még jobban bele tudtunk merülni.

Az egyik ilyen téma, a tábor tematikáját tekintve nem meglepő módon, a táplálkozásunk volt. Hogy hogyan változott meg az utóbbi évtizedekben, és hogy ez mi mindent befolyásol, és hogy miért alakult ez így, és miért nem kapunk már észbe.

Hiába is ismertük már sok részletét ennek a képnek, mégis megdöbbentő volt így egyben látni!

Csak egy példa: az ember bizony csak hümmögni tud, amikor egy orvos mondja ki, hogy igen:

A rák fő oka a táplálkozásunkban keresendő

illetve abban, ahogy a szervezetünk kétségbeesetten próbál lépést tartani és feldolgozni azt a sok felesleges izét, amit étkezés címén beviszünk, amíg úgy össze nem zavarodik, hogy elkezd hibás sémákat követni…

Ahogy a Stresszműhelyen is elhangzott: teljesen rajtunk múlik, tipikusan “csak elhatározás kérdése” kategóriájú az a bődületes stressz, amit a helytelen étkezéssel okozunk a szervezetünknek. Az, hogy egészségtelen ételeket eszünk és az, hogy egészséges ételeket nem eszünk. Beviszünk egy csomó szükségtelent és nem viszünk be egy csomó szükségeset. Hogy úgy esszük – mit esszük, zabáljuk – túl magunkat, hogy közben sejtszinten éhezünk a hasznosítható tápanyagok hiányától.

Biztos, hogy a jövőben igyekezni fogok ebben a témában is hasznos tartalmakat megosztani veletek, mert szó szerint életbevágóan fontos.

Ha pedig érdekel a léböjtkúra és ez a remek társaság, írj és jelezd, hogy a következő, őszi táborról időben értesíthessünk!