Az oldalsó alkartámasz és a járás

Hogyan segíti az oldalsó alkartámasz a járást?

Először is, helyezkedj el kényelmesen  oldalsó alkartámaszban 😁 Kellemes beszélgetős póz, nem? Nem bizony 😂 szóval haladjunk:

Nyomd bele az alul lévő láb külső talpélét a talajba és finoman húzd felfelé a sípcsont felé, enyhén kifelé fordítva a lábat (eversio). Ezek az apró műveletek egy sor izmot aktiválnak, amelyek összekötik a vállövet és az alsó végtagokat a központi “core” izmokkal.

A talpéled talajba nyomásával aktiválod a peroneus (szárkapcsi, azaz a szárkapocscsonthoz kapcsolódó) izmokat és a csípő környéki távolító izmokat, a combpólyafeszítő izmot (tensor fasciae latae) és a középső farizmot (gluteus medius) – ezekkel az izmokkal távolítod a combcsontot (és ezzel az egész alsó végtagot) a tested középvonalától.

Ezek az izmok az izompólyahálózat segítségével közvetlenül is kapcsolódnak a hasizmaidhoz. Itt elsősorban a külső ferde hasizom érdekes (ami a csípőlapát széléhez tapad), de ne lepődj meg, ha a stabilizálás miatt mindben lesz izomlázad…

A külső ferde hasizom pedig az elülső fűrészizom (serratus anterior) által kapcsolódik a vállaidhoz (lásd a képen). Az elülső fűrészizom a rotátorköpeny izmaival együttműködve stabilizálja a lapockát az oldalsó alkartámaszban.

Tehát az egész rendszer segít a lábak, az alsó végtagok, a medence és az ágyéki rész (a derekad) integrálásában, egységes stabilizálásában, fel egészen a vállakig.

A főbb szereplők tehát, többek között:

– a lábszár külsején futó hosszú szárkapcsi izom (peroneus longus),
– a hamstring izmok közül a kétfejű combizom (biceps femoris),
– a középső farizom (gluteus medius)
– a külső ferde hasizom (obliquus abdomonis externus)
– a mellkasi-ágyéki izompólya (thoracolumbalis fascia) és
– a gerincfeszítő izmok (erector spinae) a hátadon.

A kétfejű combizom a keresztcsont és az ülőgumók közti szalag segítségével köti össze az alsó végtagot a medencével és ezáltal a törzzsel. Ez a szalag segít az erő továbbításában a keresztcsonton és a mellkasi-ágyéki izompólyán keresztül fel a törzsig, a mély hátizmokig (ezt az összekapcsolódó rendszert az alábbi képen láthatod).

Amint látod, az oldalsó alkartámaszban megdolgoztatott rendszernek fontos szerepe van a törzs és a talaj közötti erőtovábbítás tekintetében, pl. járásnál.

Fotók: www.DailyBandha.com