Böjttábor: mire jó a léböjt kúra

Manapság egyre több egészséggel és mozgással kapcsolatos fórumon kerül elő a böjt, mint az egészségünket támogató módszer.

A jógával együtt ismerkedtem meg a böjttel, aminek több formája is van, én a léböjtöt gyakorolom (amikor adott ideig nem veszel magadhoz szilárd táplálékot, de inni ihatsz, akár zöldség- és gyümölcsleveket is).

A mi kultúrkörünkben sem ismeretlen fogalom a böjt

Nálunk a valláshoz kötődik – nem is olyan régen az egyház volt a legfőbb életmód tanácsadó, a vallási szertartások nagy része (mit egyél vagy tegyél és mit ne és mikor és hogyan stb.) megfelel a korabeli életvezetési, hogy azt ne mondjam wellness ajánlásoknak.

Ahogy a jógával megismert többi új szokásom (pl. az egészségfejlesztő testgyakorlás, a légzőgyakorlatok, a meditáció vagy hívjuk befelé figyelésnek, a proaktív gondolkodásmód stb.), úgy a böjt is hamar bebizonyította, hogy nem valami elvont önsanyargatásról van szó, hanem igenis szükséges és hasznos.

Gyakorlatiasan megközelítve, fogjátok fel úgy, hogy erre az időre

pihenőt adtok az emésztőrendszereteknek

vagy legalább visszavesztek a túlhajszolásából. Mivel – tisztelet a kivételnek – rengeteget és össze-vissza eszünk, azt hiszem belátható, hogy ez miért fontos… Mire az egyik adag feldolgozásának a végére érnénk, már öntjük befele az újabb emésztenivalót, ráadásul vegyesen, mindent mindennel összekeverve, és ez így megy kb. folyamatos jelleggel.

A böjt alatt van idő rendezni a sorokat. Befejezni a felhalmozott “meló” feldolgozását és talán még szusszanni is egy kicsit.

Tehát nem hogy nem halunk éhen, de éppen hogy felfrissülünk, erőre kapunk!

Most abba hadd ne menjek bele, hogy mennyi nyavalyánk ered a megkínzott emésztőrendszerünkből és hogy az étkezési szokásainkon kívül mennyi lelki kehénk, “emésztenivalónk” csapódik le ott és okoz különböző tüneteket. A lényeg, hogy lássuk be: indokolt, ha néha kap egy kis pihenőt…

A böjtnek több megközelítése lehetséges. Amit javaslok és úgy gondolom tartható megoldás, ha

1. Korlátozod a napi táplálékbevitel időintervallumát (az első és az utolsó étkezésed között eltelt időt). Ezt hívják “időben korlátozott étkezésnek” is, ha érdekel, így rákeresve biztosan találsz infót – vagy kérdezhetsz akár engem is

2. Heti egyszer 24 órás léböjtöt tartasz. Nincs mit magyarázni, mondjuk pl. vacsora és vacsora között nincs szilárd tápanyagbevitel – és nem hobbitosan az első és a második vacsora között, hanem a másnapi vacsira gondolok, hm?

3. Évente kétszer több napos böjt, tavaszi és őszi “nagytakarítás” jelleggel – mint pl. ez a böjttábor itt alul, október 4-től 7-ig.

Ahol ráadásul jó és támogató társaságban, gyönyörű környezetben, jó kis programokkal élvezheted az indián nyarat.