Életmódváltás könnyedén: a 3 lépés, amivel bebiztosíthatod az újévi fogadalmad megvalósulását

Mindjárt itt a december, avagy

A 3 LÉPÉSES TERV A
“NAGY ÚJÉVI FOGADALOM” ELŐKÉSZÍTÉSÉRE

Olvastam egy jó cikket a nomeatathlete.com -on, hadd foglaljam össze nektek a lényegét.

KÖZELEDIK AZ ÚJÉV, A NAGY ELHATÁROZÁSOK IDŐSZAKA

A legtöbbünkre inspirálóan hat, hogy ennek az évnek vége, az új meg most kezdődik el, ezért az életünkben, az életmódunkban is ekkorra időzítjük a nagy lezárásokat és az izgalmas új kezdeteket. Söpörd ki a régit, ide a felfrissülést, a megújulást!

Ahhoz, hogy az “újévi fogadalmad” sikerrel teljesítsd, új szokások kialakítására van szükséged. Olyan szokásokéra, amik közelebb visznek az áhított célodhoz.

A szokások kialakításának módját tudományosan vizsgálják, ezért konkrét tényekre hagyatkozva eltervezheted, hogan használd a decembert egyfajta ugródeszkaként a Nagy Újévi Fogadalmad megvalósításához.

Lássuk.


A 3 DOLOG, AMIN AZ ÉLETMÓDVÁLTÁS SIKERE MÚLIK


Komolyan, csak három.

1. GONDOLKODJ KIS LÉPÉSEKBEN

A legtöbb embernek sokkal jobban működik a lépésről-lépésre váltás, mint a nagy, drasztikus változtatások. A mindent-vagy-semmit ugyan jól, sőt hősiesen hangzik, de az életben könnyebb mindig csak egy kicsit változtatni a megszokotton. Haladsz a célod felé, de nem kell egyszerre annyi mindenről lemondanod, hogy emiatt már is feladd. És hopp, egyszer csak odaérsz.

2. TÜRELEM

A kis lépésekből adódik, hogy eltart egy darabig, amíg elérsz a látványos eredményekig. Már pedig manapság ahhoz vagyunk szokva, hogy adj uram, de rögtön! Ki szeret mondjuk fél évet várni, míg egyáltalán elkezd látszani valami? Ezért aztán nekiállunk erőlködni, túlságosan siettetjük a változást – bele is bukunk.

3. A NAGY NAP, AMIKOR ELKEZDEM/ABBAHAGYOM

A leszoktató programok javasolják, hogy tűzz ki egy konkrét napot a leszokásra. Elsőre ez is egyfajta halogatásnak tűnhet, de van pszichológiai előnye: a dátumhoz kötés ad az eseménynek egyfajta extra fontosságot, ami pedig fokozza a várakozást, az izgalmat. Amikor eljön a nagy nap, ez is segíti a megvalósítást: ennyit készültem, vártam rá, hát hajrá, megcsinálom!


Mivel pont most jön az évnek ez az időszaka, nézzük meg pontról pontra, hogy a fentiek alapján

HOGYAN HAJTSD VÉGRE A NAGY TERVET

1. LÉPÉS: HATÁROZD EL, MI LESZ AZ A NAGY, IZGALMAS, SORSDÖNTŐ LÉPÉS, AMIT JANUÁR 1-TŐL BEVEZETSZ

Elkezdesz sportolni. Felhagysz a tejtermékekkel. Leszoksz a nejlonzacskóról. Belecsapsz a lecsóba.

Válassz valami igazán nagy durranást. A kis lépésekkel majd mindjárt foglalkozunk.

Jelöld be a naptáradban. Gratulálok, meg is van a Nagy Kezdet Napja!

Fontos, hogy a kijelölt napig tilos belevágnod, hogy kellően fokozd a várakozást és az izgalmat, hogy tényleg átérezd a döntésed fontosságát.

Sokat segít, ha keresel és bevonsz társakat is a programodba. Segítenek a motivációd fenntartásában és persze azzal is, hogy számonkérnek, ha sunnyogsz 🙂

2. LÉPÉS: KÉSZÜLJ FEL DECEMBERBEN

Attól, hogy nagy dobásra készülünk, még nem feledkezünk meg a kis lépések hatékonyságáról. Sőt, minél nagyobb az újévi fogadalom, annál fontosabbak! Még szerencse, hogy itt van rá az egész december.

Gondold végig: mit tennél, ha lenne egy teljes hónapod a nagy újévi fogadalmad sikerének előkészítésére? Hogy bebiztosítsd, hogy tuti összejöjjön a nagy lépés?

Most jön a jó hír: pont van is egy hónapod! 🙂 Hétvégén december 1. tádámmm!

Ennél a pontnál ne gondolj semmi egetrengetőre, sőt. Sok kicsi sokra megy. Inkább egyfajta folyamatosan emelkedő rámpa lesz ez, amin felkapaszkodhatsz, hogy a Nagy Fogadalom ne tűnjön olyan nagynak.

Ha pl. a Nagy Tett az, hogy elkezdesz komolyan és tervszerűen edzeni a maratonra, akkor decemberben menj és fuss, csak úgy. Nem kell nagy távokat, csak fuss rendszeresen, akár minden nap, de tényleg csak annyit, amennyi akkor és ott jólesik. Így már megalapozott formával kezdheted az igazi edzést januárban.

Ha elhatároztad, hogy januártól minimum heti háromszor eljársz edzeni, decemberben is tornázz, mondjuk heti egyszer-kétszer, fokozatosan növelve az intenzitást. Sokkal könnyebb lesz tartani a sűrűbb és komolyabb edzést januártól, ha nem a nulláról veted bele magad az ünnepek után.

Ha az étkezésed szeded ráncba januártól, vezess be apróbb változtatásokat decemberben. Ha pl. lemondasz valamiről januártól, korlátozd a fogyasztását lépésről lépésre decemberben, hogy ne legyen akkora a lemondás januártól.

3. LÉPÉS: KEZDJ DECEMBER 1-ÉN

Biztos, ami biztos, tegyük izgalmasabbá a dolgot és tűzzünk ki egy “Kis Nagy Napot” is, amikor elkezded az előkészületeket 😉

Tűzd ki most az első feladatot december 1-jére és tegyél meg mindent, hogy a lehető legsimábban sikerüljön! Pakold össze az edzőcuccod, nézd meg, hiányzik-e valami és szerezd be, ilyesmire gondolok.

Ha a rendszeres mozgás bevezetése a célod, esetleg valamilyen komolyabb verseny a Nagy Terv, már be is írhatod:

december 1. szombat reggel 8:00 
Funkcionális jóga Székesfehérváron a Tornáriumban

Ha bármilyen kérdésed lenne, írj nyugodtan!
Ha pedig úgy: szeretettel várlak a gyakorlásokon!