Énekelj, táncolj, nevess

Testünk legnagyobb paraszimpatikus idege, a bolygóideg a felelős az emésztőrendszered és a központi idegrendszered közötti kommunikációért.

Ha túlstresszeled magad, ha nem megfelelően lélegzel, vagy ha tápanyagban szegény ételeket fogyasztasz, azzal átkapcsolod ezt a rendszert védekező üzemmódba (“üss vagy fuss”) ami a pihenő üzemmód, a regenerálódás ellentéte.

A bolygóideg fontos feladata, hogy tudassa a testeddel, hogy minden rendben, pihenhet. Többek között felügyeli a szívfrekvencia-variabilitásod, vagyis a pulzustartományod, ami az egészséged fontos mérőszáma: minél nagyobb ez a tartomány, annál rugalmasabb, alkalmazkodóbb a szervezeted.

Kutatások bizonyítják, hogy a pozitív emberi kapcsolatok nem csak érzetre kedélyjavítók, hanem kimutathatóan pozitívan befolyásolják a bolygóideget. Ha hiszed, ha nem, a nevetés konkrétan növeli a pulzustartományt! És mint oly sok minden, ez is oda-vissza működik: a bolygóideg stimulálása – mintegy mellékhatásként – nevetésre ingerel 🙂

Persze vannak más módszerek is a bolygóideg megdolgoztatására.

A bolygóideg keresztülfut a gégefőn (ami a hangképzés területe) és a torkod hátulján található izmokhoz is kapcsolódik. Az éneklés, a mormolás, a mantrázás, a hümmögés és még a gargarizálás is aktiválja ezeket az izmokat és serkenti a bolygóideg működését!

Ezzel nem csak az nyer magyarázatot, hogy miért esik olyan jól teli torokból énekelni a kedvenc dalaidat (pláne koncerten, együtt, pozitív közegben), hanem az is, hogy a mantrázás sem csak azért jelenik meg a jógaórákon, hogy a nyugati embert zavarba hozza 😉

Persze az éneklés nem mindig megoldható, pláne ha a szomszéd nem annyira értékeli az énekesi képességeidet…

Viszont a gargarizálás igen! Akár naponta többször is, például fogmosásnál. Vagy csak úgy, mondjuk sós vízzel, ami a szájüregnek és a torkodnak is jót tesz a gyulladáscsökkentő hatásával. Egy közepes méretű pohárba tegyél kb. fél teáskanálnyi sót és nyugodtan gargarizálj akár egy percig egyhuzamban. Hangosan, hadd dolgozza meg alaposan a bolygóideget!

Napi 1-2 perc nem sok, pláne a hatásához képest – nyugodtan illeszd be a napirendedbe!