Fókusz: szemed a célon!

A hatékony munka (értsd: az éppen szükséges erőfeszítéssel, a legrövidebb idő alatt, a legjobb eredmény elérése) alapfeltétele, hogy ott legyél fejben, ahol testben.

Világos, hm? Ha ábrándozol közben, ha valami máson agyalsz, gyanús, hogy meglátszik majd a végén.

Testgyakorlás, de igazából bármilyen célkitűzés esetén ezeknek a fő szempontoknak illik megvalósulni:

• Tudd, hogy mit akarsz elérni. Aznap, abban az időszakban és hosszútávon
• Ismerd a helyzeted. Hogy mihez képest szeretnél változni. Megint csak aznap (milyen formában vagy) és általában (mik a gyengéid és az erősségeid)
• Legyen terved, de figyelj és módosíts, ha szükséges
• Elemezd ki a gyakorlásod, vagy amit aznap tettél a célod érdekében: “hát ma így jött össze” passzív elszenvedője helyett “de legközelebb másképp alakítom” aktív, cselekvő megfejtőjeként

Ha már fókusz: a Facebook-os Jóga & Torna Klubban megosztott videókkal lehetőséged van otthoni gyakorlással kiegészíteni az óralátogatásaidat. Viszont otthon extra kihívás, hogy olyan körülményeket teremts, hogy tényleg “ott legyél fejben, ahol testben”. Márpedig ez a hatékony, jó gyakorlás alapfeltétele.

Törekedj minden gyakorlásnál a nyugodt környezetre

Legyen minden gyakorlás első testhelyzete, hogy a sarkadra állsz  és kijelented, hogy ez most a te időd. Halkítsd le a telefont, a csengőt, a családot  és hajrá! Hidd el, 10 perc fókuszált gyakorlás sokkal hasznosabb, mint fél óra lézengés, ki-be mászkálás stb. (a sérülésveszélyről nem is beszélve).

Hosszabb távon pedig igyekezz fix napokat, időpontokat találni a gyakorláshoz.

Még úgy is közbejöhet valami de legalább van mihez képest eltérni

De a legjobb, ha kijelented, hogy az az időpont a tiéd – előtte-utána rendelkezésre állsz, akkor nem. A tested is hálás lesz a rendszerességért és lelkileg is könnyebb ráhangolódni, ha tudod, mikor jön végre a várva várt jóga torna 

A motivációdnak is jót tesz, ha van kitűzött jóga-idő

Persze, hogy nem könnyű, pláne eleinte… de törekedj rá, hogy kialakuljon ez a rendszer, hosszú távon meghálálja magát!

(Egyébként a rendszer, a rendszeresség nem csak jót tesz az életednek, de tanulható is: ugyanúgy gyakorlással fejleszthető. Ahogy a sarkadra állás, hivatalosabban az érdekérvényesítő képesség is. Gyakorold, menni fog!)

Kattints ide és olvasd el ezt a cikket, biztosan találsz benne még pár ötletet, hogy hogyan valósítsd meg, amit szeretnél!

(A képen fókuszált gyakorlás zajlik, egy kis extra kihívással: a mesterem éppen ellenőrzi, mennyire tudom a testem jelein tartani a figyelmemet az elterelési hadművelete közben. Bónuszként szemlélteti, hogyan csinálja egy született profi a lefelé néző kutyapózt.)