Gyakorlatok gerincsérv, porckorong sérv megelőzésére

A Tudj meg mindent a gerincsérv, porckorongsérv kapcsán cikk mellékleteként hadd ajánljam a figyelmedbe a Vadász Ákos kollégámmal készített rövd, konkrétan 6 x 1 perces videó sorozatunkat. Még 2014-ben készült a Fittaréna rendezvényen tartott “Soha többé hátfájás” gerincközpontú gyakorlás és előadás beharangozójaként, de ezek az alapgyakorlatok természetesen sosem veszítenek aktualitásukból.

Akinek van kutyája, macskája, megfigyelheti, hogy ébredés, vagy ejtőzés után az első dolguk egy alapos nyújtózkodás. Mielőtt bármit is csinálnának, alaposan kinyújtóztatják minden porcikájukat. Majd napközben is megismétlik még jópárszor.

Kiskutyáim játék közben, bemutatva az eredeti adho mukha svánászanát (lefelé néző kutya póz) 🙂
…ugyanez macskával 🙂

Ehhez képest nekünk embereknek mi az első?

Még fel sem ébredtél, már nyúlsz is a telefonért megnézni, mik a hírek…

Sok mindenben példát vehetnénk az állatokról, konkrétan a jóga és a jóga alapú mozgások ezt meg is teszik. Az ilyen szintű kapcsolódás a természethez, a testedhez sok kellemetlenségtől óvna meg.

A tested mozgással kapcsolatos igényeinek figyelembe vételét kezdhetnéd mondjuk azzal, hogy

iktass be a napirendedbe egy rövid reggeli nyújtózkodást!

Hidd el, a tested meghálálja. Aztán nyugodtan ismételd meg napközben is párszor, meglátod, sokkal jobban érzed majd magad a nap végére és úgy általában mindig.

A gerinctorna videóhoz a linket a cikk végén találod

Úgy gondolom, 5-6 perc laza nyújtózkodás, átmozgatás mindenkinek bele kell férnie az idejébe, akár naponta többször is és ha hiszed, ha nem, ezzel máris rengeteget tettél a gerincsérv, a porckorongsérv megelőzésére.

Természetesen szakember felügyelete mellett végezve ennél sokkal többféle gyakorlat segítheti a gerincsérv megelőzését. Ha kedvet kaptál, hogy megtanuld, mit tehetsz még, mire érdemes figyelned, szeretettel várlak az óráimon!

Nyújtózkodj, naponta többször!

Ezek a gerinctorna gyakorlatok gerincsérv, porckorongsérv megelőzésére és gyógyult sérv esetén a kiújulás megakadályozására szolgálnak. Nem akkut sérveseknek! Ha ennek ellenére akkut sérvesként kísérleteznél velük, a csavarodást és az oldalra hajlást semmiképpen se csináld, mert könnyen árthatsz magadnak vele!

A gyakorlatokat részletes leírással Vadász Ákos oldalán találod: 
KATTINTS IDE: GERINCSÉRV MEGELŐZŐ GERINCTORNA GYAKORLATOK

Jó gyakorlást! Ha kérdésed van, keress nyugodtan: info@jogatorna.hu