Játssz! Mozogj!

A november eleve egy depisebb hónap, most meg itt a nyakunkon ez az izé is, király…

Tudom, nem könnyű kinézni a gyülekező felhők mögül, de pont ezért nagyon fontos, hogy emlékeztesd magad: igaz, hogy rengeteg mindent nem tudsz befolyásolni, de a hozzáállásod, hogy hogyan viszonyulsz ezekhez a dolgokhoz, az még mindig a te döntésed!

Hogy megborulsz, vagy pont hogy a kreativitásod katalizátoraként használod a kihívásokat.

Mielőtt legyintenél, hogy “na még egy Oravecz-Coelho, hű de hiányzott, kösz a semmit!” 🙂 Ez nem a “legyél mindig pozitív” álbölcs hülyeségről szól! Egyáltalán nem!

Teljesen természetes, ha kiakadsz, amikor a kihívások átlépnek egy határt. Ne fojtsd el, ne nyelj a végtelenségig, mert csak megüli a gyomrod! Add ki a frusztrációd: üvölts, fuss, rohanj, vagy éppen ásd fel a kertet! Kétszer!! 💪😎

Sőt, mondok még renitensebbet: nem a negatív gondolatok betegítenek meg leginkább, hanem az elfojtott érzelmek. Pont nekünk, magyaroknak kellene elmagyarázni egy cifrább körmondat stresszoldó hatását? 😉 Hiszen mire a végére érsz, már röhögsz is 😃 (ha más nem azon, hogy elődeink micsoda szóvirágokat ki nem találtak már a verbális kárenyhítés szellemében)

Szóval ne frusztráljon még ez is, hogy van, hogy igenis szarul érzed magad. Aki egyfolytában hurrá-optimista, annál gyanús, hogy gondok vannak a toronyban…

Csak egyre figyelj: ne maradj úgy!

Éld meg az érzelmeidet! Felszabadító érzés, segít lehiggadni. Sokkal tisztábban tudsz gondolkodni és hatékonyabban tervezni, ha nem mérgezi a felszín alatt fortyogó düh a gondolataidat.

De után térj vissza a nyugalmi állapotba és irány előre: lássuk, mit tudunk kihozni a helyzetből!


”Három fontos szabály a boldog élethez: Soha ne válaszolj, amikor mérges vagy. Soha ne ígérj, ha boldog vagy. Soha ne dönts, amikor szomorú vagy” Dalai Láma


Ami még segít lehiggadni és visszatérni önmagadhoz, az egy kis játék!

Visszamenni gyerekbe: irány a természet, az erdő, fára mászni, kergetőzni, bukfencezni, tenni rá, hogy ki néz, meg ki mit gondol (biztos láttátok már a mémet “na de mit szólnak az emberek” témában – pont így).

Ráadásul nem csak a lelkednek, hanem a testednek is jót teszel vele. Az immunrendszeredről nem is beszélve. Ami relatíve fontos manapság, hm?


“Találd meg a módját. Játssz. Ha várnod kell valakire, guggolj, ahelyett, hogy leülnél. A lift helyett menj lépcsőn, vedd kettesével a lépcsőfokokat. Lekésed a buszt? Sprintelj rá. Akkor is, ha tudod, hogy le fogod késni…

Nyújts – egyfolytában. Mint a macskák.

Ha fürdesz, merülj le és számold, meddig tudod visszatartani a lélegzeted. Függeszkedj, lógj le amiről csak tudsz – mindegy mi az. Ha tudsz, húzódzkodj, vagy mássz csimpaszkodva.

Van kutyád? Menj ki vele a parkba. MOZOGJ.

Van párod? Szerelmed? Gyereked? MOZOGJ!

Csak úgy, csak mert tudsz. Ha nem mozogsz – talán holnap már nem leszel rá képes. MOZOGJ.”

Ido Portal