Jóga alapelvek és mozgás koncepció

Olvastam egy remek megfogalmazást, ami – bár teljesen más mozgásforma kapcsán merült fel – nagyon jól leírja, honnan közelítünk a mozgáshoz mind az óráimon, mind az alapfokú jógaoktatói és a funkcionális jóga oktatóképzőkön.

“Aki technikákat tanít egy olyan sportban, ahol végtelen számú technika van, el fog veszni. Aki koncepciót és alapelveket, az képes átadni a tudását.”

Az óráimon igyekszem megtanítani az egészséges emberi mozgás alapjait: hogyan legyen tartásod(!) és hogyan mozogj, hogy hasznodra és örömödre szolgáljon. Ha a célod a hosszú távon jól működő test, az egészségfejlesztő mozgás a kulcs. A jóga ehhez remek alap, ami kiegészítve a nyugati tudományos megközelítéssel mindent megad, amire szükséged lehet.

Az oktatóképzőkön relatíve kevés ászanát és gyakorlatot tanítunk – valójában pont annyit, amennyire szükséged van – de azokat alaposan, töviről-hegyire, oda-vissza kielemezzük. Eközben igyekszünk rávilágítani az anatómiai törvényszerűségekre, a testgyakorlás élettani hatásaira, hogy észrevedd és összefüggésében lásd az alapelveket.

Innentől bármilyen gyakorlattal is találkozol, tudni fogod, illik-e az egészséges mozgásról alkotott elképzeléseidbe, szolgálja-e a céljaidat, vagy csak egy újabb hangzatos, míves mázba csomagolt marketing manőver.

Hidd el, az (ál)információ-dömping korában nem sok értékesebb tudás van az összefüggések felismerésénél.

Ha érdekel a jóga, az egészséges mozgás, szeretettel várlak az óráimon, vagy akár az oktatóképzőn – akkor is, ha nem az oktatás, hanem a tudásod elmélyítése a célod.