Légzésműhely: tanulj meg helyesen lélegezni

Talán nem vitatja senki:

A helyes légzés létfontosságú

A legfontosabb tápanyagunk, az oxigén optimális bevitele alapvető az egészségünk szempontjából, mégis aránylag keveset hallani róla, méltánytalanul háttérbe szorul az “egészségipar” vagy “fitneszipar” slágerei, az étkezés és a testmozgás mögött.

Az olyan holisztikus rendszerek, mint a jóga, pontosan így is kezeli: a pránajáma, a légzés művészete, a légzőgyakorlatok ugyanolyan hangsúlyosak, mint az ászana gyakorlás, a testünk karbantartása.

Lélegezz!

Sajnos a modern életmódú nyugati ember fókuszából szinte teljesen kikerült a helyes légzés. A minőségi étkezés és folyadékfogyasztás (tiszta víz) még csak-csak foglalkoztat minket; az egészségtudatos testmozgás is kezd teret nyerni, de a légzés, mint olyan, kb. nincs is napirenden, pláne a fontosságához képest.

Szögezzük le:

A légzés az alap, ha az egészségedről van szó

Legyél akár az életmódváltásod elején, vagy akár haladó sportoló: pont itt az ideje, hogy elkezdd rendberakni a légzésed!

Hogyan segít ebben a Légzésműhely?

Megismertetlek az alapokkal: a légzés anatómiai hátterével, pont olyan mértékben, amennyire szükséged van – hogy úgy mondjam, felhasználói szinten – a modern nyugati anatómia és a jóga nézőpontjából is.

Átbeszéljük a légzés hatásait: hogyan és milyen sokrétűen befolyásolja a légzés a szervezeted működését. A nyilvánvaló dolgokon kívül a kevésébé közismertekről is szó lesz, hogy tényleg tudatosuljon benned: ideális esetben az életmódváltásnak a légzés optimalizálásával kellene kezdődnie…

Összefoglaljuk, mitől helyes a helyes légzés és megtanulunk olyan alap légzőgyakorlatokat, amiket rendszeresen gyakorolva helyreállíthatod a légzésed. Semmi hókuszpókusz, semmi lila köd, pláne nem megyünk bele felelőtlenül haladó gyakorlatokba, de megtesszük, ami sajnos sokszor hiányzik: helyretesszük az alapokat. Se több, se kevesebb: pontosan az, amire szükséged van.

 

A Légzésműhelyről mondták:

“Sokat tanultam és olvastam a légzésről, de hálás vagyok, hogy részt vehettem egy remekül összeállított beszámolón, ahol a régen tanultakat újra hallhattam, és még több új, érdekes információt és megközelítést kaptam. Így más, mint amikor olvasunk róla, mert élőben még motiválóbb volt, amit Gábor kiváló előadásmódjának is köszönhetünk: sok példával, saját tapasztalatokkal, és humorral tette színessé. A Légzésműhely gyakorlati része az alapokról indult, így a légzés szabályozása is könnyen megtanulható, csak egy kis odafigyelés kell, és bármikor, bárhol alkalmazhatjuk. Aki eddig kételkedett a helyes légzés fontosságáról, megtapasztalhatja: ahogy lélegzünk, úgy élünk! 😉 “

“Érthető, világos, tiszta, mindenki számára jól befogadható, mindenre kiterjedő, ami számunkra fontos és lényeges.”

“Ha szeretnél egyszerűen, “hétköznapiul” megfogalmazott, gyakorlatias tudást szerezni arról az életfunkcióról, ami meghatározza a mindennapjaid, akkor javaslom Gábor műhelyeit.”

“Köszönöm szépen a légzésműhely szemináriumot, jól éreztem magam és nagyon hasznos volt. Közvetlen, jó a stílusod, ebben a hangulatban tényleg műhelymunka volt, nem pedig egy előadás. Jó volt, hogy az információk átadását megszakítottad egy-egy légzőgyakorlattal is (ez nagyon tetszett).”

“Nagyon értékes volt a műhely számomra, sőt az volt az első gondolatom, mikor kiléptem utána a nagyvilágba, hogy ezt mindenkinek hallania kellene. Szerintem ezeket a dolgokat sokkal inkább szükséges volna tanítani már gyerekkorban, mint sok mást, aminek sosem vesszük hasznát. Szerintem pontosan annyi információt  – és olyan formában – kaptunk, ami ahhoz kell, hogy a fontossága már ne legyen soha többé kétséges.”

“Tetszett az oktatás mert megadta a válaszokat  a kérdésekre, miért lenne fontos helyesen lélegezni és milyen élettani hatásai vannak a helyes légzésnek. Mindenkinek ajánlom a képzést és a kitartó gyakorlást.”

“Nagyon hasznos volt számomra és köszönöm neked ezt a sokrétű, alapos és nagyon érdekes előadást. Tegnap voltam itt helyben jógán, ahol élek és végig figyeltem a helyes légzésre és tádámmm… sokkal jobban bírtam a számomra nehezebben kitartható pózokban is, teljesen más volt így az egész jóga minősége.”

Mégis mire jó a helyes légzés?
Mit várhatok tőle?

• Az általános közérzet javulása: a pihenten ébredés nem csak városi legenda!

• Stresszoldás: szorongás, az álmatlanság megszüntetésének alapvető feltétele a helyes légzés!

• Turbózd fel az immunrendszered: előzd meg a betegségeket, illetve gyógyulj meg hamarabb!

• Javuló erőnlét: tedd helyre a tested oxigénellátását.

• Fókuszálj hatékonyabban: segít a koncentrálás fenntartásában (oxigén, agyműködés, hm?)

• Az asztma, az orrdugulás is kezelhető légzőgyakorlatokkal

• Felejtsd el az eddigieket, jön az adu ász: még a fogyásban is segít!