Lélegezz helyesen

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a helyes légzés az egészséged alapja. Márpedig ha az alap nincs rendben, minden borul… Láttam nemrég egy ábrát, a Maslow-piramishoz hasonlóan besorolták a szükségleteinket az egészségünk szempontjából. Ott is a légzés volt alul, utána a fény illetve a bioritmus vagy cirkadián ritmus és csak utána következett a táplálkozás és végül az edzés. Ehhez képest a trendek még mindig a jéghegy csúcsáról szólnak, csodadiéta itt, új fitness-őrület ott, a többiről méltatlanul kevés szó esik. De ez egy más téma.

A helyes légzéssel mindenre, de tényleg mindenre hatsz a testedben. Nem véletlenül tartják úgy a keleti rendszerek, hogy a légzés az életerő áramlásának legfőbb szabályozója.

A légzéssel nyugati szempontból megközelítve is javítod a keringésed. Többek között a nyirokkeringésed is.

A nyirokrendszerünk eléggé háttérbe szorul az ismertségi listán, ami az egészségünkkel kapcsolatos sláger-anatómiát illeti. Úgy értem, hogy rendszeresen felkapnak egy-egy területet – valamelyik izomcsoport, mostanában a fascia-hálózat, vagy éppen a légzés 😉 – de a nyirokrendszerről alig hallunk. Szerintem ez hamarosan változni fog, mert nagyon fontos terület!

A nyirokcsomóink feladata a baktériumok, vírusok, gombák, paraziták, a sejtszintű melléktermékek és a méreganyagok semlegesítése, elpusztítása.

Az alábbi képen látható nagy zöld csomó ott középtájon a cisterna chyli, egy nyiroktömlő, a főnyirokértörzs kezdeti tágult szakasza, pont ott, ahol a rekeszizom tapad.

Már remélem, hogy a könyöködön jön ki: egy rendszer sem működik magában. Egy rendszer sem sérül meg szeparáltan, vagy gyógyul meg magától.

Tehát: az a nagy kupolaszerű izé a képen a rekeszizmod. Ha normálisan lélegzel, a rekeszizmod masszírozza, pumpálja a cisterna chyli-t és ezzel keringeti a nyirokfolyadékot, fel a gerincnél a nyakhoz és vissza a szívhez. Ha nem, akkor viszont stagnál, pang a nyirokfolyadék és az bizony nem túl jó hír.

A nyirokkal párhuzamosan vér is áramlik. Hová áramlik ez a sok vér és nyirokfolyadék? A helyes válasz: mindenhová. Az “elvileg mindenhová” pedig sajnos még helyesebb… Márpedig ha akadozik az áramlás, a méreganyagok, a stressz, a mozgáshiány és a helytelen légzés miatt, az bizony előbb-utóbb gondot fog okozni. Ha nem tisztul, ha nem segíted a rendszeres tisztulást, akkor nem leszel sokáig egészséges.

A testünk jól kitalált rendszer, nem véletlenül vannak ott a dolgok, ahol. A rekeszizomlégzés nem csak a gerinc stabilizálásáról szól – nem mintha az kis dolog lenne, de mégis csak egy része az egésznek – hanem a folyadékáramlásról, a hidrodinamikáról, a szervek masszírozásáról-mozgásáról és arról, hogy az immunrendszered erős és kikezdhetetlen legyen.

Hogyan segítheted ezeket a folyamatokat? Sokféleképpen. De ahogy fent írtam: a légzés az alap!

Ha érdekel, mi az a szükséges minimum, amit meg kell tenned a testedért (és miért és hogyan stb.), hogy hogyan építhetsz bombabiztos alapot a további fejlődéshez, szeretettel várlak a Légzésműhelyen!

Utóiratként még egy gondolat: a cisterna chyli környéke a test érzelmi központja is… 😮 Tudod, ahova az kerül, amit “a szívedre veszel”. Ami egyszer csak megtelik, ha “sokat nyelsz”. A szőnyeg alatti rész, ahova besöpröd, amitől inkább meg kellene szabadulnod egyszer és mindenkorra. De ha nem engeded, hogy túlságosan “ideülepedjenek” (bocs) a kellemetlen gondolatok, hanem segíted, hogy mozgásban maradjanak és ürüljenek ne csak a fizikai, hanem a lelki méreganyagok is, azt nem csak a testi, hanem a lelki egészséged is meghálálja. Ami összefügg, ugye 🧐😉 De ez már inkább a Stresszműhely témája. Az is lesz megint hamarosan!

A fotó és a gondolatindító írás forrása: Stop Chasing Pain. Ha szeretnél szakmailag korrekt, ugyanakkor közérthetően és élvezetesen megfogalmazott írásokat olvasni, ajánlom a figyelmedbe ezt az oldalt!