Lelkierő-emelés

Vizsga, tárgyalás, vagy más munkahelyi kihívás kapcsán; edzés közben, vagy versenyen; vagy akár egy egyszerű hétköznapi élethelyzetben is eljöhet az a pillanat, amikor egyszer csak megérzed: akkor és ott a tudatodnak – vagy ha úgy jobban tetszik, a lelkierődnek, a hozzáállásodnak – nagyobb hatása van a teljesítményedre, mint a testednek. Amikor nem a fizikumodon, a szakmai felkészültségeden, a tudásodon, hanem a mentális erődön múlik, hogy megcsinálod, keresztülviszed-e, amit elterveztél.

Arra gondolok, amikor a vártnál több az akadály; vagy nem úgy jönnek össze a dolgok; vagy egyszerűen csak nem vagy jó passzban. Van ilyen.

Te mégis tartod magad a tervhez

Nem is kell feltétlenül óriási kihívásra gondolnod. Hanem olyasmire, mint hogy például munka után elmész-e még mozogni, vagy engedsz a kifogásaidnak.

Sokszor az ilyen kicsinek tűnő, de valójában nagyon fontos rész-győzelmeken múlik, hogy eljutsz-e a célodig.

A lelki erő kifejlesztése nem egyik napról a másikra történik. Ugyanúgy a gyakorlat teszi a mestert, mint minden képesség esetén: hiszen nem csak a tested edzhető. Ahogy a tested képes alkalmazkodni és fokozni a stressztűrő képességét, úgy mentálisan is ellenállóbbá teheted magad a kihívásokkal szemben. Ahhoz, hogy nem éppen ideális körülmények között, pláne éles versenyhelyzetben fókuszált és eltökélt maradj, ezt is edzened, gyakorolnod kell.

Hadd adjak pár tippet, hogy hogyan gyakorolhatsz, hogyan fejlesztheted a lelki erődet.

Rövid távú célkitűzések

Egyszerűnek hangzik, de sokszor nehezebb, mint hinnéd. Tűzz ki kis (rész)feladatokat és teljesítsd őket. Minden kis rész-siker növeli az önbizalmad, bizonyítja, hogy képes vagy elérni a célod. Sok ilyen van az életünkben, de hajlamosak vagyunk átsiklani felettük. “Jaj, hát ez könnyű, ez semmiség!” Ma sétálok x percet, ha esik, ha fúj, ha fagy. Ma valami egészségeset vacsorázom és ha törik, ha szakad, nem engedek a pékáru/csoki/akármi csábításának. Vedd észre és tudatosítsd, értékeld ezeket is! Így sokkal magabiztosabb leszel a nagyobb kihívásoknál, ami segít abban, hogy nyugodt maradj.

Vizualizáció

Képzeld el magad az izgalmas, hogy azt nem mondjam, félelmetes helyzetben és lásd magad előtt, ahogy megoldod! Ahogy végrehajtod azt, amihez épp nem fűlik a fogad. Lehet, hogy semmiségnek hangzik, de ne legyints rá! Hidd el, minél részletesebben átgondolod a lehetséges koreográfiát, minél jobban beleéled magad, annál valószínűbb, hogy nem érhet meglepetés. Minél részletesebb a mozi  a fejedben és minél többször vetíted le, annál hasznosabb. Olyasmire gondolok, hogy nem csak azt képzeled el, hogy odaállsz a főnök elé, és megmondod a magadét, hanem azt is, hogy nyugodt hangon, kontrollált pulzussal, udvariasan, érzéssel, de határozottan borítod rá az asztalt 🙂 Érted, na. Vagy épp nincs kedved tornázni, de elképzeled, ahogy jólesően átmozgatva elhelyezkedsz a relaxációhoz… Na ugye! Ismétlés, részletek!

Pozitív belső párbeszéd

Mit mondasz magadnak, amikor sűrűsödnek a gondok? Amikor nehézségekbe ütközöl? Stressz alatt könnyen belakják a fejed és átveszik az irányítást a negatív, pesszimista gondolatok. Olyanok, mint a “Nem fog menni” vagy az “Inkább feladom” vagy a “Hogy is képzeltem, hagyjuk az egészet!” és társaik. Vagy éppen a “ma zaklatott napom volt, inkább kihagyom a jógát” 😉 Pont, hogy azért gyere el! Biztos vagyok benne, hogy még senki sem mondta jóga után, hogy “bárcsak kihagytam volna”. 


Szóval a füledbe suttogó kis ördög, aki pont a kritikus pillanatban jól lehúzza a bulit és megtépázza az akaraterőd… Ne hagyd magad! Hallgattasd el a huhogó vészmadarat!


Persze ezt is gyakorolnod kell, hogy a kritikus pillanatban sikerüljön felülkerekedned a kétségeiden. Ha jönnek az olyan belső monológok, mint az “Ez is csak velem történhetett” “Pont most, nyilván, mikor máskor” ismerd fel a remek alkalmat az elhessegetésük gyakorlására. Találj pár mantrát, amik neked működnek. Ne gondolj semmi bonyolultra, valahol a “Megcsinálom” “Csak lazán” “Minden rendben” környékén keresgélj. Konkrét esetben előre kitalálhatsz specifikus “utasításokat” arra az esetre, ha elkezdenek bekúszni a gondolataidba a sötét felhők, pl. egy üzleti beszámolónál: nyugi, mindjárt vége, még bemutatom ezt a diagramot, aztán elmondom a következtetéseimet és fogadom a gratulációkat stb.

Stresszkezelés

Mindig történhetnek váratlan dolgok, események. Különösen a számodra fontos, sorsdöntőnek vélt szituációkban érinthet kellemetlenül, ha valami imásképp alakul, mint tervezted. A mentális erő része az is, ahogy ilyenkor reagálsz a stresszre és felülkerekedsz, legyőzöd, még kiélezett helyzetben is. Minél jobban kerülöd a kihívásokat, annál felkészületlenebbül érnek, amikor szembetalálod magad velük. Keress kisebb feladatokat és gyakorold, milyen nyomás alatt teljesíteni, pláne lazának maradni. Ha sok ember előtt kell beszélned, gyakorolj a család, a barátok, majd a barátok barátai előtt, fokozatosan szoktatva magad a kihíváshoz. Ha vizsgadrukkod van, szoktasd magad ahhoz, hogy szerepelsz, hogy mások előtt számot adsz a tudásodról, tét nélkül, hogy majd a tényleges vizsgán már ismerős és ezáltal könnyebb legyen a helyzet. Hozzáteszem, a stresszkezelést szolgálja az előző három tipp is. Ha azokat gyakorolod, ezt is gyakorolod közben.

Jó gyakorlást!

Szeretnél többet tudni a stresszről és 
hogy mit tehetsz a megzabolázására? 
A következő Stresszműhely Bodajkon lesz a Tóparti tanodában 
március 7-én szombaton 13 órától. 
Ha érdekel, írj: info@jogatorna.hu