Mi az a funkcionális jóga?

Mi a funkcionális jóga?

A funkcionális jóga egy 21. századi nyugati emberek számára fejlesztett mozgásrendszer. Gyakorlatai az Iyengar-jóga, a saját testsúlyos edzés, a gyógytorna és gerinctorna elemeiből  épülnek fel. A kiegyensúlyozott fejlődés érdekében egyaránt tartalmaz erősítést, nyújtást, egyensúly- és gerincgyakorlatokat.

A funkcionális jóga a mindennapi életedben lévő helyzetekre készít föl. Ellensúlyozhatod a napi órákig tartó széken ülést, a mozgásszegény életmódot, vagy éppen a kötött, merev izmok okozta kényelmetlenségeket.

A gyakorlatokat szabályosan, az Iyengar-jóga pontosságával és alaposságával végezzük, hogy a legtöbb jótékony hatást érhesd el a foglalkozás alatt.

Nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, és a gyakorlatok változtatásával fokozatos, de folyamatos fejlődést tapasztalhatsz magadon.

Az oktatás, az edzés teljesen személyre szabható, ugyanazon gyakorlat különböző változatait végzi a kezdő és a haladó, a húszéves és a hatvanas.

Dinamikus és statikus elemek is megtalálhatóak benne, csakúgy, mint az óra végén a lazítás és a légzőgyakorlatok.

A funkcionális jóga a fitness edzés és a klasszikus jógarendszerek közötti hidat, átmenetet képezi. A túlmisztifikálás helyett mozgásszervi egészségedre, fiatalságod megőrzésére összpontosítunk, a gyakorlati, kézzelfogható eredményeket keressük.

 

Miért tartalmaz a funkcionális jóga több erősítést, mint az átlagos jóga?

 

Az az indiai ember, akinek a jógát megalkották, rengetek fizikai munkát végzett. Naponta kilométereket gyalogolt, cipelte a vizet korsóban a fején, kertészkedett stb. Vagyis a napi életvitele alatt rengeteget erősödtek az izmai.

A modern ember azonban a számítógép előtt ül, mindössze az agyát és az ujjait használja. Az izmok pedig visszafejlődnek, ha nem használod őket. Ezért a jóga már nem állhat főleg nyújtásokból, hanem be kell mellé vennünk az erősítő elemeket, hogy  a tested erős és feszes maradjon.