Modern népbetegségek: a gerincsérv (porckorongsérv)

A modern elkényelmesedett életmód egyik legelterjedtebb mellékhatása, a derékfájás, hátfájás, nyakfájás, melyek hátterében sokszor a gerinc problémái állnak, konkrétabban korunk egyik népbetegsége:

A GERINCSÉRV, VAGY MÁS NÉVEN PORCKORONGSÉRV

Az a helyzet, hogy napjainkban szinte mindenki “sérves”, de legalábbis erősen veszélyeztetett. Esetleg már ki is alakult a sérv, csak tünetmentes, ami attól még egy ketyegő időzített bomba, ha nem foglalkozunk vele. Elviekben a férfiak veszélyeztetettebbek, közülük is a 30-50 közöttiek, de ezek csak statisztikák: ha pont téged érint a dolog, nem fog érdekelni a százalékos eloszlás… Ezért nem árt, ha tudod, hogy mi az a gerincsérv, mi okozhatja, mivel előzheted meg és mit tehetsz, ha már kialakult.

MI AZ A GERINCSÉRV

A gerincsérv, más néven porckorongsérv a gerinc degeneratív betegsége, elváltozása, mely sokszor fájdalommal jár együtt. A porckorong belső, puha része kiboltosul, ezáltal nyomhatja a környező idegeket.

Leggyakrabban az ágyéki gerincszakasz érintett (a derék tájéka), azon belül is az L4 és L5-ös csigolya között illetve az L5-ös csigolya és a keresztcsont között (az L a lumbális = ágyéki gerincszakasz jelölése, a számok a két alsó ágyéki csigolyára utalnak). 

A deréktájék után a második leggyakrabban érintett terület a nyak.

 

A porckorongok a csigolyák között helyezkednek el, a gerinc rugózó mozgását segítik. A porckorong két részből áll: a belső, kocsonyás magból és az azt körbefogó rostos gyűrűből. Porckorongsérv esetén a nagy nyomás alatt lévő porckorong belső, kocsonyás magja először elődomborítja a rostos gyűrűt, majd fokozatosan átszakítja. Így bedomborodva, benyomulva a gerinccsatornába – vagy akár ott elvándorolva – tüneteket okozhat. Ha ideget ér, az nem csak fájdalommal, de akár részleges bénulással is járhat…

Sok helyen olvashatjuk, hogy a porckorongsérv fő oka az öregedés, az ezzel járó kopási folyamatok. Ne felejtsük el azonban, hogy az öregedési folyamatok lassíthatóak, illetve gyorsíthatóak is az életmódunk függvényében…

Az, hogy az évekkel a porckorong folyamatosan veszít a rugalmasságából, ellaposodik, nem egyszerűen az “öregedés velejárója”. Különben nem lennének fiatal sérvesek, hm? Sok múlik olyanokon, mint a folyadékbevitel, a dohányzás, az elhízás, hogy mennyit ülsz (pl. az irodisták, a gépjárművezetők fokozottan veszélyeztetettek) és hogy mozogsz-e rendszeresen, pláne egészségesen.

A gerincsérv tünetei a sérv mértékétől függően eltérőek lehetnek.

Lehet tünetmentes, jelentkezhetnek lokális deréktáji fájdalmak (lumbágó), kisugározhat felfelé és lefelé is (has, lágyék, keresztcsont, far, lábak) és akár idegi fájdalommal is járhat (isiász). Ha az idegek is érintettek, egyéb neurológiai tünetek is lehetnek: lábzsibbadás, vagy akár bénulás, vizelet-széklettartási problémák, a nemi élet vegetatív zavarai…

Ami a gerincsérv kezelését illeti

Az első – és a legtöbb esetben hálistennek az utolsó – a “konzervatív”, azaz nem műtéti kezelés. Az orvos utasításainak megfelelően pár nap pihentetés, gyulladáscsökkentés után gyógytornával kezelhető a legtöbb gerincsérv. Ez alól csak az életvitelt, közérzetet súlyosan befolyásoló tünetek jelentenek kivételt, magyarul, ha a fájdalom elviselhetetlen, vagy a bénulásos stb. súlyosabb tünetek jelentkeznek.

Bármilyen hihetetlen, a gerincsérv pár hét alatt magától felszívódik. Az emberi test csodálatos, nagyon hatékonyan regenerálódik magától is, ha hagyjuk, ha segítjük az öngyógyító folyamatait. 

A mi feladatunk, hogy ebben maximálisan segítsük.

A GERINCSÉRV MEGELŐZÉSE

A gerincsérv megelőzéséért sokat tehetsz és ha valaha volt sérvgyanús tüneted, pláne sérved, azt hiszem egyetértesz, hogy jobban jársz, ha elkerülöd az érzést…

  1. Igyál sok vizet! A kellő folyadékbevitel alap és nem csak a porckorongsérv elkerülése miatt.
  2. Figyelj a súlyodra! Nem mindegy, mekkora súlyt cipel, mozgat a tested a gravitációval szemben. Nem csak a porckorongok, az ízületeid is hálásak lesznek.
  3. Tartásjavítás. Az ergonómiailag helyes, egészséges testmozgás alapja a helyes testtartás. Ha a tartásod egészséges, egyenletesen oszlik el a terhelés az ízületeiden, a gerinceden. Ha ez a jól kitalált rendszer megbomlik, bizonyos részeid extra terhelést kell elviseljenek, többet (és más jellegűt) mint ami a természetes feladatuk lenne. Ennek eredményeként többek között gyorsulnak az ízületek kopási folyamatai, a lágy szövetek károsodhatnak és a gerincsérv is sokkal könnyebben kialakul.
  4. Mozgástanulás. A gerinckímélő mozgás, emelés megtanulása szintén a test egészséges terhelésének alapja. Nem kímélni kell a testet, hanem megtanulni, hogyan terheld a neki megfelelő módon.
  5. Egészségfejlesztő mozgás. Nyújtózkodás, kimozgatás, erősítés, nyújtás, a te tested igényeinek megfelelően. Ehhez az is hozzátartozik, hogy ha sokat ülsz, ezt a “tartós kényszerhelyzeted” időről-időre megszakítod egy rövid átmozgatás erejéig. Egyébként pedig keress fel egy a mozgást egészségfejlesztő szempontból megközelítő szakembert, aki segít és megtanít azokra a gyakorlatokra, amik segítenek visszaszerezned a fájdalommentes, egészséges mozgékonyságod.

MIT TEGYEK KIALAKULT GERINCSÉRV ESETÉN

Elsősorban konzultálj szakemberrel, azaz keress fel egy orvost! Akkut sérvet csak szakirányú végzettségű diagnosztizálhat, kezelhet! Ez nem azt jelenti, hogy mindenáron műttesd meg magad, ha az orvos azt javasolja… Sajnos sok orvosnak a legegyszerűbb, magától értetődő megoldás a műtét. A közelmúlt tapasztalatai azonban bebizonyították, hogy a gerincsérv kis segítséggel (ami a módszeres átmozgatás, a tartásjavítás) magától felszívódik. A műtét csak a legsúlyosabb esetekben indokolt (bénulás, szervek működési zavarai) illetve akkor, ha a fájdalom mértéke nem teszi lehetővé a mozgásterápiát, magyarul: a fájdalomtól nem tudod kivárni, amíg a torna eléri a hatását.

Ha gyógyult sérved van; vagy még csak bejelez a tested, de nincs kialakult sérved; vagy egyszerűen csak nem akarod, hogy legyen

A MEGFEJTÉS: 

AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTŐ MOZGÁS 

A TARTÁSJAVÍTÁS

Már több cikkben kifejtettem, hogy az emberi test nem kimondottan arra lett kitalálva, amire használjuk. A modern életmód pont szembe megy az évezredek elvárásaihoz képest. Az elkényelmesedett élet minimális fizikai aktivitása mellett naphosszat punnyadunk korunk kínzóeszközében, a háttámlás székben (vagy az otthoniban, vagy a munkahelyen, vagy a kocsiban). Ez nem csak erőtlenné tesz minket és a tartó, stabilizáló rendszerünket (ami már önmagában is jelentős hátrány elődeinkhez képest) de súlyosbításul még ráadásul helytelen testtartásban rögzít is minket… 

Mivel a mezítláb, egyenetlen talajon járásra kitalált lábunkat kényelmetlen cipőkbe szorítjuk és főleg betonon járunk, eleve alapjában rendül meg a rendszer.

A lábunkról érdemtelenül kevés szó esik, pedig mindennek az alapja. Erről külön cikkben írok majd, mert nagyon fontos témának tartom.

A gerinc, a törzsünk egyik fő feladata az erőátvitel, a gravitációval szembeni folyamatos ellenállás.

A súlyvonal az a vonal, ahol a gravitációs erő keresztülhalad a testünkön. Az emberi test ehhez alkalmazkodott, helyes testtartás esetén ez nem is okoz problémát. Ha azonban kimozdulunk ebből az ideális helyzetből, borul az egyensúly, változik a terhelés eloszlása. Ez rengeteg probléma forrása és nem csak a mozgás szervrendszerét illetően…

Ha nem akarod, hogy a gerincsérv kialakuljon és folyamatosan visszatérjen, muszáj tenned a normál testtartásod visszaállításáért. Ha ezen nem változtatsz, hiába műtteted meg magad, az egészségtelen terheléssel ugyanúgy gyötröd tovább a tested, ami nyilván ugyanúgy fog reagálni: előbb-utóbb feladja a harcot.

Fontos megemlíteni korunk rákfenéjét, a 

“TEXT NECK” VAGY “SMS NYAK”

néven elhíresült jelenséget.

  

Monitorbámulás, telefonnyomkodás közben általában előreesik a fejünk, ezzel komoly nyíróerőt kifejtve a nyaki gerincszakaszra, a nyaki porckorongokra.

Gondolj bele: normál testtartásnál a fejünk nem kis súlyát (kb. 6 kg) a gerinc “csont a csonton” elv alapján viseli, minimális izommunka mellett “egyensúlyozva” azt. Ez olyan, mint amikor viszed haza a szatyrot bevásárlásból, a tested mellett lógatva. Ha a fejed kimozdul a normál függőleges síkból, előrebillen, az olyan, mintha a szatyrot magad elé kiemelve, mondjuk mellső középtartásban vinnéd hazáig… Az izmaid, ízületeid, a lágy képletek mind-mind extra, nem természetes, nem kívánt terhelést szenvednek. Emellett a porckorongok a normálisnál jóval szűkebb helyre kényszerülnek, bepréselődve, benyomódva két csigolya közé. Nem egy ideális szituáció, mondhatni sérv receptre.

Mit tehetsz?

Tartsd az arcod elé a telefont, ne a fejed a telefon fölé… Teremts megfelelő környezetet a számítógép használathoz.

Az alábbi videók ugyan nem magyarul vannak, de így is egyértelmű lesz, mire érdemes figyelned:

HOGYAN ÉS MIT MOZOGJ A GERINCSÉRV MEGELŐZÉSÉHEZ

Nyújtózkodj!

A porckorongok az egész napos terhelés miatt – már csak a gravitáció miatt is, hát még a cipekedés következtében – valamellyest összelapulnak. Ha nyújtózkodsz, azzal segíted a porckorongok visszarendeződését eredeti formájukba, helyzetükbe. Ha még csavarodsz is egyet-egyet, azzal ráadásul extra tápanyaghoz is juttatod őket. A porckorongok nem erezettek, a táplálásuk diffúzióval történik, a mozgással beledörzsölöd-masszírozod a tápanyagot a porckorongba.

A test ezeket a mozgásokat automatikusan előhívja, ha már érzi az igényüket. Gondolj bele, ha sokat autózol, mi az első, ha kiszállsz? Nyújtózkodsz, akár az autó tetejébe kapaszkodva és törzscsavarásokat végzel, hogy megszabadulj a “páncélba szorultam” érzettől. Sajnos kevésbé intenzív élmény esetén nem jut eszünkbe ezeket a mozdulatokat elvégezni, pedig akkor is működnek, ha nem az autópálya pihenőben, hanem mondjuk az irodában végzed őket.

 

Erősíts!

A fotelben, háttámlás székben fekvés miatt a hátizmaink és a farizmaink szinte teljesen eltűntek… Ami maradt, az vagy lerövidült és bemerevedett, vagy megnyúlt és bemerevedett… Nem egy ideális helyzet. A helyes tartás visszaszerzéséhez muszáj újra aktivizálnod az izomzatodat. Ha el akarod kerülni az idő előtti öregedést, a kopásokat, az ízületi fájdalmakat, ha meg akarod őrizni – vagy vissza akarod szerezni – a mozgékonyságodat: mozogj! Sőt: mozogj egészségesen!

Értsd meg: abban leszel jó és hatékony, amit rendszeresen gyakorolsz. Ha az ülést gyakorolod, a tested ahhoz alkalmazkodik. Ami a jó hír: ha az egészséges mozgást gyakorolod,  rendszeresen és módszeresen, abban leszel jó!

Ne ijedj meg, erősítés alatt nem kell feltétlenül testépítésre vagy erőemelésre gondolnod. De muszáj legalább a normál alapműködéshez szükséges izomzatot visszaszerezned. Az erő az élet minden területén hasznodra válik, ne félj tőle. Hidd el, a “nem akarok túl izmos lenni” mítosz veszélye sem fenyeget, nem adják azt olyan könnyen.

 

Nyújts!

A sok üléstől lerövidült csípőtáji izmok, előreesett vállak, beszűkült mellkas, beállt hát… a kimozgatásuk és erősítésük mellett muszáj bizonyos izmokat módszeresen nyújtanunk, hogy visszaállhasson a helyes tartás. A nyújtás csak akkor hatékony, ha rendszeresen végzed – óvatosan, kis lépésekben, de sűrűn, hogy ne csak fizikálisan, de agyi, idegrendszeri szinten is helyreálljon az egyensúly.

A hajlékonyságod, az ízületi mozgékonyságod rengeteg dolgon múlik, többek között a belső ellazulási képességeden is. Ismerkedj meg a relaxációval, a meditációval, hogy ne legyél görcsös, sem kívül, sem belül…

Ráadásul, bármilyen hihetetlen, sokszor nem az izmod a rövid, hanem az agyad nem engedi ellazulni, mert fél a sérüléstől vagy egyszerűen megszokta, hogy ekkora mozgásterjedelmet használsz, tehát biztosan nincs szükséged többre… Ezért a nyújtás “ész-szerű” cél: elsősorban nem erőfeszítést kíván (mint mondjuk az erő, az állóképesség, a gyorsaság, a robbanékonyság), hanem belső, tudatos agymunkát. Különböző nyújtási technikákkal újra tudod írni ezeket az adatokat, hogy aztán (vagy vele egyidőben) “újratanítsd” a helyes mozgást a testednek. Hiszen miben leszel jó? Amit gyakorolsz. Gyakorold az egészséges mozgást és előbb-utóbb elkerülhetetlenül jó leszel benne!

 

Mozogj! Mozogj ésszel! Mozogd magad egészségesebbre!

A porckorongsérv lelki okai

Ha már szóbakerült, hogy a hajlékonyságod mértékének lelki okai is vannak, nézzük, miről árulkodik maga a porckorongsérv. Vajon mivel van még dolgod lelki síkon, hogy megszabadulj a derékfájástól, a hátfájástól, a nyakfájástól. Mivel nem a nyomasztás a célom, hanem a gondolatébresztés, ezért csak lista formájában közlöm, min érdemes elgondolkodni:

  1. Megoldatlan konfliktusok, melyek terhe súlyként nehezedik rád
  2. Belső erkölcsi tartással a görnyedtség ellen, avagy tiszta lelkiismerettel, egyenes emberként nyugodtan húzd ki magad
  3. Rugalmasság kívül-belül: ha mereven ragaszkodsz, ne tedd; ne görcsölj annyit, attól nem lesz jobb
  4. Nyakas típusok, akiknek nehezen hajlik a dereka: elszánt legyél, ne makacs; aki határozott, de nem önfejű
  5. Túlhajszoltság: ne cipeld mindenki gondját-baját-feladatát a válladon; lehet azt hiszed a te hátadon fát lehet vágni, de nem a végtelenségig…

Gyönyörű a magyar nyelv, a népi megfigyelések pedig rengeteget segítenek, ha érted őket. Nincs új a nap alatt, ne várj csodát, pláne csodaszereket. Kezdj el mozogni, nyújtózkodj sokat, ülj kevesebbet, sétálj mezítláb egyenetlen talajon és meglásd, minden jóra fordul. Hajrá!