Motiváció helyett: a szokás hatalma

Új év, új fogadalmak

Most aztán megmutatod, megcsinálod, de még hogy! Életmódváltás, egészséges ételek, fogyás, konditerem, jóga, torna, fittség, minőségi pihenés, boldogság, pompa, ragyogás!

  

Eleinte minden nagyon megy, visz a lendület! Aztán telik-múlik az idő és eljön:

Az első ballábas nap

Amikor nem úgy alakulnak a dolgok…


Csak ma, csak most igazán csalhatok egy kicsit… Végülis, ennyi belefér, nem?

Ilyen az élet: egyszerűen nem lehetsz mindig motivált. Összejönnek a dolgok, van ilyen, senki sem lehet nonstop lelkes.

Jóga, meditáció ide vagy oda: ha valaki egyfolytában hű-de-pozitív, az minimum gyanús. Viccen kívül: a folyamatos hurrá-optimizmus csak egy módon működhet – a realitások figyelmen kívül hagyásával. A valóságtól elrugaszkodás pedig sok jóra nem vezet.

Az igazi kihívás: hogyan vészeld át a hullámvölgyeket?


Hogyan állj ellen a kísértésnek, hogy visszatérj a régi életviteledhez, a régi szokásaidhoz, a régi reakcióidhoz? Hogyan kerüld el, hogy a megszokott módon “kezeld” a rossz kedved, a ballábas napokat?

Tanulmányok bizonyítják (az életről nem is beszélve), hogy a szokásainktól nem lehet csak úgy megszabadulni, mondhatni, képtelenek vagyunk elhagyni őket. Vannak bizonyos rögzült protokolljaink, amelyek adott élethelyzetekben szinte automatikusan bekapcsolnak. Ezeket kiiktatni nem lehet, felülírni viszont igen. Így működünk: leszokni valamiről kínkeserv, de átszokni valami másra sokkal kivitelezhetőbb. Már csak arra kell figyelni, hogy a rossz szokás helyére lehetőleg jó szokás lépjen.

A szokások megváltoztatása sem egyszerű, de bizonyos szabályok betartásával nem leszel annyira kiszolgáltatva a motivációdnak, a napi hangulatodnak. Ha belátod, hogy az elsődleges feladatod az új szokások kialakítása, sokkal közelebb kerülsz a megoldáshoz.

A lefogyás az eredmény.
Az egészségesebb élet az eredmény.

A jobb közérzet, a magabiztosság, a megnyerőbb külalak, vagy bármi, ami a fogadalmad tárgya volt: az eredmény.

Az első lépés is nagy szó, le a kalappal mindenki előtt, aki belevág! Tök jó érzés a rendszeres jóga, pláne kiegyensúlyozottabbnak, erősebbnek, mozgékonyabbnak, fittebbnek, fiatalosabbnak lenni. De még jobb, ha ezek az eredmények tartósak maradnak. Ha hosszú távra tervezel, az igazi feladatod a régi szokásaid felülírása újakkal – olyanokkal, amelyek támogatják az új céljaidat.

Az eddigiek alapján azt hiheted: na ehhez aztán hihetelen akaraterőre van szükség!

Emberfeletti teljesítmény!

Maga a “fogadalom” szó is eleve ezt sugallja. Hiszen ha könnyű lenne, nem fogadkoznánk, csak megtennénk, nem? Most még ez is!

Pedig a szokásaink megváltoztatásához – vagy bármilyen változáshoz – a legkevésbé akaraterőre van szükségünk: a megfelelő környezet kialakítása (“…úgy alakítom a dolgokat, hogy…”) és a rendszerben gondolkodás sokkal fontosabb.

Kell egy terv.
Egy rendszer.

Utána nincs más feladatod, mint következetesen, rendszeresen végrehajtani.

Alakítsd úgy a napirended, hogy támogassa azt, ami fontos a számodra. Biztosan százszor hallottad már: arra van időd, amire szánsz. Vedd a kezedbe az irányítást és oszd be úgy, hogy jusson időd magadra.

Könnyű “szeretni” elérni valamit: karcsú akarok lenni, erős akarok lenni, meg akarom őrizni a mozgékonyságomat, egészséges akarok lenni… Ha nagyon szeretnél elérni valamit, tanuld meg szeretni a szokásokat, amelyek elvezetnek a céljaidhoz.

Az első a napirend.

Tervezz és hajtsd végre.

Ne kösd érzelmekhez, hangulatokhoz: ha be van írva a naptárba, hajrá. A munkahelyedre is bemész, akkor is, ha épp nincs kedved, eszed ágában sincs lógni “csak úgy”. Ahogy a munkahelyedhez ragaszkodsz az anyagi biztonságod miatt, ugyanúgy ragaszkodj a testmozgáshoz, a helyes étkezéshez az egészséged érdekében. Nincs olyan ember a világon, aki mindig motivált, akinek mindig pont akkor és ahhoz van kedve. Feladat: nem mérlegelés kérdése. Ráadásul általában csak elindulni nehéz: szerintem még soha senki sem bánta meg, hogy a mozgást választotta a punnyadás helyett…

Haladj kis lépésekben.

Ne akarj egyből és egyszerre teljes átalakulást. Ha túlvállalod magad, az egyenes út a bukáshoz.

Ez a kapmányszerű diéták elsődleges buktatója: ha mindenről lemondasz, előbb-utóbb garantáltan eldurran az agyad és nekiesel a hűtőnek. De ha mondjuk azt mondod, hogy mostantól csak vasárnap eszem édességet és akkor is ésszel, máris beljebb vagy. Vagy lemondok a pékáruról, de heti egyszer bizonyos keretek között belefér. Ha 6 normális nap mellé beteszel 1 csalónapot (ésszel!) máris kordában tarthatod a falánksági rohamokat.

Ugyanígy van a testmozgással is: ne akarj a nulláról pár hónap alatt maratont, az irodai munka karosszékéből spártai akadályversenyt, stb. Még ha meg is csinálod, a tested nem lesz hálás, abban biztos lehetsz…

A legtöbb ember túlbecsüli, mit érhet el egy év alatt – és alulbecsüli, ami öt év alatt lehetséges. Hosszú távban gondolkodj, előtted az élet, hm?

Nagy a cél? Oszd fel és uralkodj!

Bármi is legyen a célod, bármilyen szokásod is akard megváltoztatni, legyen az újfajta étkezés, vagy hogy minden reggel átmozgatod magad, hogy lefekvés előtt légzőgyakorlatozol, vagy többet sétálsz a friss levegőn, vagy hogy eljársz hozzám funkcionális jóga tornára heti háromszor 😉 vagy bármi más, azzal kezd, hogy az előtted lebegő NAGY CÉL-t (lefogyok x kilót, megtalálom a hivatásom, lefutom a maratont, stb.) kisebb, könnyebben kivitelezhető rész-feladatokra osztod. És az ijesztő nagy kihívás máris nem tűnik olyan kivitelezhetetlennek. A maraton baromi nagy falat – de elvinni a kutyát sétálni és 1 perc futás 2 perc séta ciklusokban elkezdeni a felkészülést sima ügy.

Gondolkodj nagyban.
Kezdd el kicsiben.
Most.

Ne halogasd. Ha elkezded, már nem is lesz olyan misztikus.

Akkor kezdjük is:

Írd le, mit akarsz, írd le a céljaidat.
Majd válaszd ki a legkönnyebbet.

Gondold végig, konkrétan mit kell tenned hozzá, hogy elérd. Az első lépésre gondolok. Valami tök egyszerűre, ami simán belefér a napirendedbe. Pl. egészségesebben akarok élni, fittebben, energikusabban. Ezért mostantól egy megállóval előbb szállok le a buszról és hazasétálok. Könnyen megoldható, minden nap.

A legtöbb sikeres ember sikere nem a különleges képességein, a veleszületett egyedülálló tehetségén múlik, hanem a kitartásán, a kitűzött feladatai rendszeres és következetes végrehajtásán. Beépíti a feladatait a napirendjébe és egyszerűen, jó értelemben véve rutinszerűen végrehajtja. Szokássá válik: ekkor és ekkor ezt és ezt szoktam csinálni, megyek ma is, nyilván. Még csak túlzott akaraterő sem kell hozzá, nem? Motiváció sem: megyek, mert szoktam.

30 napos kihívás

Állítólag az új szokások rögzüléséhez 30 napra van szükség. A következő 30 napban minden nap tegyél valamit a célodért. Minden nap egy kis lépés. 30 napig. Aztán már menni fog. Ha nem is magától, de sokkal könnyebben.

Abban vagy jó, amit rendszeresen gyakorolsz. Ha a lustálkodást gyakorolod, abban leszel jó. Ahhoz adaptálódik a tested. Ha viszont rendszeresen eljársz jóga, torna, vagy bármilyen testgyakorlásra, aszerint alakul a tested. Te döntesz.

Ha az életmódodat, az életedet érintő változásokat tervezel:

Ne egy évben gondolkodj,
hanem hosszú távon.

Írj egy listát: ezeket szeretném elérni. Melyikre tudok most a leginkább koncentrálni? Ha kiválasztottad, a következő kérdés: hova illene ez bele a napirendembe? Mit tehetnék, hogy a környezetem is emlékeztessen rá, hogy beütemeztem és segítsen végrehajtani?

Könnyűnek hangzik. Nem az.

De főleg fejben dől el: szánj időt a tervezésre, gondold végig a napjaid. Sakkozz egy kicsit a napirendeddel. Aztán illeszd be oda, ahova a legjobban passzol. Fontos: ha szokások megváltoztatásáról beszélünk, készíthetsz bármilyen tutinak tűnő tervet, ha nem éli túl a legrosszabb ballábas napodat, nem jó terv. Az új szokásnak magától értetődően bele kell simulnia a napodba, annyira, hogy nehezebb legyen ellógni, mint megcsinálni. Mondtam, nem könnyű. De ha megvan a helye, tuti a siker.

Hajrá!

Nézd meg az órarendet! Hátha pont stimmel a tiéddel! 🙂