Mozogj változatosan! De miért?

Tudom, nem mindig könnyű megoldani, hogy mozogj, de ha megtalálod a módját, tested-lelked hálás lesz érte!

Nekem is van, ami hobbi, játék és van, amit komolyabban veszek. Van, ami inkább csak egy kis extra szín, szórakozás és van, amit rendszeresen és következetesen végzek.

A lényeg, hogy ne hagyd, hogy az élet bepunnyasszon, besavanyítson! Tessék élni a lehetőségekkel, ha mozgásról van szó! Nem is kell mindig komolyan, játszani is ér, sőt! 😉

Sokszor hallod tőlem, hogy

Mozogj változatosan!
De mégis miért?

A kérdés jogos!

A természetben a legjobban működő rendszerek azok, amelyek a legjobban alkalmazkodnak.

Így élt túl az ember sok és sokféle viszontagságot, amiben nálunk erősebb, gyorsabb, ügyesebb, kitartóbb fajok kihaltak. A mi szupererőnk az alkalmazkodóképesség.

Zárójelben jegyzem meg: a klímaválsággal sem az a baj, hogy változik a világ, hanem a változás üteme (többek között). Ilyen gyorsan még mi sem tudunk alkalmazkodni…

Hogyan leszel alkalmazkodó?
Csinálj különböző dolgokat!

Ha kiemelkedő akarsz lenni valamiben, akkor a specializálódás a te utad. Az olimpiai bajnok egy célra tette fel az életét és gyerekkorától kezdve azon dolgozott, hogy abban az egy műfajban kiváló legyen. A legjobb. A világon. Akár az egészsége árán is!

Ha a te célod az, hogy sokáig egészségesen, jól működj, érdemes rendszeresen és változatosan átmozgatnod magad.

A lágy szövetek akkor deformálódnak, ha folyamatosan ugyanazt az ismétlődő mozgást végzed, vagy ha nem mozogsz eleget.

Hogyan mozogj?

Mozgasd többet a tested, használd az adottságaid, teszteld a képességeid, ne hagyd magad berozsdásodni! Mássz fára, ugorj át a kerítésen, bukfencezz, gurulj a domboldalban, játssz, élvezd a mozgást, mint gyerekkorodban! Ha sokat kihagytál és túl nagy kihívásnak érzed ezeket, akkor járj el olyan edzésekre, ahol az alap mozgásokat gyakoroljátok, legyen akár saját testsúlyos edzés, akár jóga, pilates, gerinctorna stb.

Mozogj gyakrabban!

Nem csak amikor “edzés van”, hanem nap közben is, amikor csak egy kis lehetőséged adódik. Menj el sétálni (egy kutya pl. remek személyi edző, vele menni kell, ha tetszik, ha nem), vagy ha várnod kell valahol, guggolj párat, vagy nyújtózkodj, mindegy, csak mozogj gyakran, még ha csak egy keveset is.

Mozogj többfélét!

Ne ragadj le egyféle edzésnél, egyféle mozgásnál. Király, ha szeretsz teniszezni, de mozogj mást is! Szuper dolog a lovaglás, de keress még lehetőségeket, hogy más impulzus is érje a tested. Nagyon dícséretes, ha rendszeresen úszol, de kell a változatosság! Sorolhatnám még, de szerintem érted ennyiből is.

Mozogj többféle környezetben:
szakadj ki a konditeremből!

A modern kori eltunyulásunk egyik kiváló fokmérője, ahogy az időjárásra reagálunk. Jaj, csepereg az eső, ma nem megyünk sehova! Hű, de hideg lett, fújjuk le a kirándulást! Na, ma meg hogy süt már a nap, kizárt dolog, hogy kimozduljak! Leszámítva az igazán szélsőséges helyzeteket, igaz a mondás, hogy nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet! Ráadásul, ha ésszel szoktatod magad a viszontagságokhoz, hihetetlen, ezen a téren is milyen alkalmazkodóak vagyunk mi emberek. Nem mondom, hogy járj saruban télen, mint felmenőink tették pár generációval ezelőtt, de azért nem is kell bekuckózni ősztől tavaszig, majd árnyékba húzódni tavasztól őszig, érted.

A másik: a változatos terepviszonyok. Sokszor hallhattad tőlem, hogy a testünk az egyenetlen talajon (mezítláb) járásra termett. Ha nem is (mindig) mezítláb, de tessék néha letérni a kitaposott (pláne a lebetonozott) ösvényről, a tested hálás lesz érte!

1. Mozogj a helyzetnek megfelelően
2. Legyél képes a változatos mozgásra
3. Keresd a lehetőséget, az új kihívást

Köszönöm a figyelmet!