Pajzsmirigy rendellenességek: mit tegyek?

A pajzsmirigy optimálistól eltérő működése, azaz a

pajzsmirigy alulműködés / pajzsmirigy túlműködés

már-már népbetegségnek tekinthető.

Ha folyamatosan fel vagy pörögve, álmatlanság gyötör, minden különösebb ok nélkül lever a víz; vagy éppen hogy kimerült vagy, mégse tudsz aludni, száraz a bőröd, hullik a hajad, előfordulhat, hogy a pajzsmirigyed működésével vannak gondok.



Összeszedtem pár ötletet:

mit tehetsz, hogy visszaállítsd a normál működést.

Mielőtt bármit is mondanék, fontos megjegyeznem: nem vagyok orvos. Ha bármi gyanús a leírtak alapján,

az első utad az orvosodhoz vezessen és kérj kivizsgálást!

A házi praktikákat csak ezt követően, vagy ezzel együtt alkalmazd, semmiképpen sem helyette!

A célom, hogy felébresszem az igényed az egészséges életmód iránt, hogy tudatosan, felnőtt módjára, felelősségteljesen éld az életed, ahelyett, hogy a karod széttárva told a felelősséget mindenkire, aki nem te vagy. Ami amúgy sem sokat segít, ha már beütött a krach. Persze nem előzhető meg minden, és sajnos csodák sincsenek, de azért nyugodtan tedd meg, ami tőled telik. Tudod: felelősségvállalás, alázat.


Rengeteg egészségügyi probléma

• a helytelen táplálkozásra,
• a kevés vagy éppen egészségtelen mozgásra és az
• elégtelen pihenésre

vezethető vissza. Sajnos erre nem minden orvos hívja fel a figyelmed. Légy tudatában és keresd a megoldást.


A te tested, a te életed!
Bánj vele ennek megfelelően!

Tehát még egyszer: ez itt nem a bölcsek köve, nem egy tuti recept, hanem pár tipp, hogyan segítheted a szervezeted természetes módon, mit érdemes kipróbálnod az orvos felkeresése mellett, mi az, ami másokon segített és neked is hasznodra válhat.



Dióhéjban: mi az a pajzsmirigy és mi a szerepe?

A pajzsmirigy a nyakad elején található, közvetlenül a pajzsporc, azaz az ádámcsutka alatt, a légcső két oldalán. A növekedést befolyásoló és az energiaszintedért felelős hormonokat termeli (a pajzsmirigy hormontermelését pedig egy másik hormon szabályozza, melyet az agyalapi mirigy választ ki a hipotalamuszból érkező inger hatására). A pajzsmirigynek elsősorban jódra van szüksége a hormontermeléshez, melyet az elfogyasztott ételekből nyer. A két fő pajzsmirigy hormon a tiroxin (T4) és a triiodotironin (T3). Lényegét tekintve: a T4 inaktív hormon, bizonyos dejodináz nevű enzimek alakítják át szövetfüggő mennyiségben aktív T3-ra. A pajzsmirigy hormonok a vérárammal jutnak a test azon szövetébe, ahol aztán működésbe lépnek.

A pajzsmirigy hormonok a test szinte minden folyamatában részt vesznek, elsősorban a növekedésben, a fejlődésben és az energiafelhasználásban. A hiányuk késlelteti, lassítja ezeket a folyamatokat, a túltermelődésük pedig nem kívánt módon gyorsítja, sietteti őket.



Milyen jelei vannak a pajzsmirigy problémás működésének?

A pajzsmirigy által termelt hormonok befolyásolják a hangulatod, az emésztésed, az energiaszinted, a testhőd, a vérnyomásod, a szívritmusod… A pajzsmirigy problémái is okozhatják az ingerlékenységed, a depressziód, a hasmenésed/szorulásod, a hőhullámaid, az ingadozó vérnyomásod, vagy hogy a szíved egyszer csak fogja magát és elkezd összevissza kalapálni.

A pajzsmirigy túlműködés felgyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, felemésztve az energiád nagy részét – persze, hogy folyamatosan fáradtnak érzed magad. Sok pajzsmirigy túlműködéssel küzdő ember folyton feszült, ideges, amitől aztán még fáradtabbnak érzi magát. Mivel minden belső folyamatod felgyorsul, a tünetek is ehhez köthetőek: hőhullámok, zihálás (könnyen kifogysz a szuszból), erőtlenség, hirtelen fogyás, menstruációs panaszok, felgyorsult szívverés, hasmenés és akár pszichés zavarok is előfordulhatnak – akár együtt, akár külön-külön.



A pajzsmirigy alulműködés lassítja a belső folyamataidat, a tünetek is ebből fakadnak: álmos, fáradt vagy, hidegek a végtagjaid, fázol, túlsúllyal küzdesz, levert, depressziós vagy, de székrekedést, szívproblémákat, hajhullást, sőt még rekedt, érdes hangot is okozhat a pajzsmirigy alulműködés.

Figyelem! Nem minden fáradtság, hasmenés, ingerlékenység, hőhullám stb. hátterében áll pajzsmirigy probléma!

Ha ilyesmit tapasztalsz, nem jelenti automatikusan, hogy pajzsmirigy alulműködés, vagy pajzsmirigy túlműködés a megfejtés – a diagnózist bízd szakemberre! Lehet, hogy egyszerűen túlhajszoltad magad. Vagy szemetet eszel, azt is össze-vissza. Vagy annyira nem mozogsz, hogy már inkább vegetálsz, mint élsz. Ne kapaszkodj bele az első szembejövő ötletbe, járj utána, keresd a megoldást! És egyél, mozogj és pihenj rendesen, azzal egész biztosan segíted a szervezeted öngyógyító folyamatait és akár meg is szüntetheted a nyavalyád kiváltó okát.

Mit tehetünk?
Mit érdemes kipróbálni?

Nézzük sorban.



Mozgással a pajzsmirigy problémák megoldásáért

Általánosságban elmondható, hogy minden mozgás, ami stimulálja-masszírozza a pajzsmirigyet, jót tesz neki. Tehát: ha a nyakad átmozgatod, ha a fejed előre vagy hátrahajtod az adott gyakorlatban, biztosan jót teszel a pajzsmirigyednek.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a többi alkatrészednek is, ezért csak óvatosan! Keress fel egy megbízható, mozgással foglalkozó szakembert és kérd a segítségét! Akármilyen jó lehet a pajzsmirigyednek a bukfencezés, a gyertya, ha előtte évekig irodában karosszékben görnyedve szuggeráltad a monitort, nem árt, ha előkészíted a tested a kihívásra. Nehogy aztán valami új macerát kapj a régi helyett (egy jó nyaki sérvet pl.) Még egyszer: óvatosan, ésszel, de leginkább értő irányítással! Köszönöm.

Légyszi ne ezzel kezdj, jó? 🙂

A teljesség igénye nélkül:

pár gyakorlat, amivel segítheted a pajzsmirigy problémád megszűnését

A legmagátólértetődőbb a fej előre-hátra-oldalra billentése és fordítása. Viszont: akármilyen egyszerűnek is hangzik, a modern életvitel miatt már ez is rejt magában veszélyeket, elsősorban az említett nyaki sérvet, ha csak úgy durr-bele-bumm csinálod. Még a youtube videókkal is óvatosan! Attól, hogy valami fenn van a neten, még nem garancia arra, hogy nem baromság (bocs).

Mi segíthet még?

Felhomorítások (pl. salabhászana, makarászana, budzsangászana stb.)

Gyertya póz (szárvangászana) – nem csak a klasszikus változat, vannak remek előkészítések, amelyeket kezdőként is biztonsággal gyakorolhatsz

Eke állás (halászana)

 

Hátrahajlások, pl. íj póz (danurászana), teve póz (ustrászana)

Ne ijedj meg, ha némelyik nehéznek tűnik. Mindegyiknek vannak előkészítései, amelyeket egy jó szakember a te állapotodra és lehetőségeidre adaptál. Részedről mindössze a kitartó, elkötelezett gyakorlásra lesz szükség 😉

Légzőgyakorlatokkal (különösen a zümmögő-rezegtető jellegűekkel, mint pl. a brahmari) is stimulálhatod a pajzsmirigyet. Azért a pránajámával csak óvatosan: előbb érdemes megtanulni fókuszáltan, tudatosan, ellazultan – és természetesen az orrodon át, lehetőleg hasi légzéssel – lélegezni, ami sajnos nem is olyan magától értetődő manapság. Bár a mai rohanó ide-nekem-mindent-most világban furcsán hangozhat, de haladj lépésről lépésre. Türelem.

Az oroszlán póz, a szimhászana pedig nem csak a pajzsmirigyednek hasznos, de remek stresszoldó és még garantáltan jókedvre is derít 🙂

Mielőtt otthoni jóga gyakorlásba fognál, kérlek konzultálj szakemberrel és leginkább kérj segítséget (ez is egy remek lelki gyakorlat, különösen a férfiaknak, saját tapasztalatból tudom).

Keress egy olyan jógaoktatót,
akire rá mered bízni magad

Ezt óra előtt pár kérdéssel könnyen ki tudod deríteni, ahogy azt is, hogy neked való-e az adott jóga gyakorlás. Jóga csak egy van, de ahány oktató, annyiféle megközelítés. Hidd el, megéri előre gondolkodni, minthogy egy rossz élmény miatt lemondj az egészről.

Stresszoldás

Mint olyan sok mai modern nyavalyának, a pajzsmirigy túlműködésnek / pajzsmirigy alulműködésnek is állhat a hátterében a túlhajszolt élet, a teljesítménykényszer, a megfelelni vágyás, a maximalizmus és az ezek generálta stressz. Ha nyomaszt a munkád, a magánéleted, vagy bármi, keresd meg az okát és változtass! Túl rövid az élet ahhoz, hogy olyannal töltsd el, ami megkeseríti… Ez nem azt jelenti, hogy rúgj fel mindent (pláne mindenkit), de ha nem változtatsz, mitől változna bármi is?!

Ha jó helyen vagy, akkor is érdemes találni valami egészséges stresszoldót (pl. a kocsma, esetleg a gyógyszerek helyett).

A rendszeres testgyakorlás segít kordában tartani a stressz-szintedet.

Jógázz, kocogj, sétálj, táncolj, vagy mássz fel magas helyekre, esetleg emelj fel nehéz dolgokat, habitusodnak megfelelően. Keress egy jó oktatót, találj egy jó társaságot és hajrá! Ha kihergedten-kisimultan érsz haza, a családod is hálás lesz, nem csak a tested-lelked.

Apropó lélek.



A pajzsmirigy gondok lelki háttere

Vallom, hogy minden testi bajunknak van valamilyen lelki háttere – maga a betegség a testünk kétségbeesett próbálkozása, hogy vedd már észre magad. Nem találjuk a hangot – nem hogy másokkal, de – magunkkal sem. Emiatt testünk egyre drasztikusabb jeleket kénytelen küldeni, hogy felhívja a figyelmet: változtass!

Az ötödik csakra

A torok környékét érintő problémák lelki síkon az önkifejezéssel, a másokra odafigyeléssel, a nyitottsággal, a vágyaink, kívánságaink megfogalmazásával és megvalósításával, az akaratunk érvényesítésével vannak összefüggésben.

Ha gondjaid vannak a kommunikációval

nehezedre esik másokat meghallgatni, vagy a gondolataid érthetően kifejezni

valószínűleg egészségügyi panaszaid vannak a szád, a nyakad, a pajzsmirigyed területén. A pajzsmirigy problémákkal küzdő emberek általában nagyon intuitívak, de képtelenek – vagy inkább nem akarják – megfogalmazni ezeket a gondolatokat, mert félnek a visszajelzésektől, nem szeretnének vitatkozni, jobb a békesség alapon inkább hallgatnak.

Az ilyen elfojtott dolgok okozhatnak bőrproblémákat is

A bőr a legnagyobb érzékszervünk, az érzékenységünket és az önbecsülésünket szimbolizálja. Ha a lelked viharai, az elfojtott érzelmek okozzák a bőrproblémáidat, magadra kenheted a legdrágább krémeket is, akkor sem érsz el változást. A keleti gyógyítók szerint a bőröd “a tested lelke”, a bőrproblémás emberek “a bőrükkel sírnak”. Tanuld meg kifejezni, megélni, ami bánt és elengedni a bánatodat.

Szintén a keleti nézőpont szerint a pajzsmirigy “a fej és a szív közötti kommunikáció eszköze”. A hibás működését okozhatja a gondolataid és a meggyőződésed közötti ellentmondás, de az is, ha nem tudsz, vagy nincs lehetőséged kiállni magadért, az igazadért. A pajzsmirigy gondok azokra is jellemzőek, akik mások érdekeit a magukéi elé helyezik, vagy akik véleményét mások gyakran kevésbé fontosnak ítélik meg. Fontos, sőt életbevágó lehet, hogy megtaláld a hangod, megtanuld kifejezni a gondolataid és az érzelmeid.

A lelki sík után nézzük a második legjellemzőbb betegség forrást:

Irány a konyha!

Étkezés és a pajzsmirigy működése

A testi tüneteink, a testünk működési problémáinak a hátterében sokszor étkezési-emésztési gondok állnak. Bármivel is küzdesz, vagy bármit is próbálsz megelőzni(!), nyugodtan kezdd a konyhában a hadműveletet.

Ha elsőre soknak tűnik, hogy ennyi mindenre kell figyelni: haladj lépésenként, egyszerre csak egy dolgon változtass – így könnyebb megfigyelni a hatást is. Illetve ebben is sokat segíthet a pontos diagnózis: első az orvos, aztán a dietetikus, ők pontosan megmondják, milyen diétát kell követned. Ha viszont a közérzeted általános javítása a cél, akkor érdemes az alábbiakkal kísérletezni – a pajzsmirigyed működésének is biztosan jót fognak tenni!


 


Glutén, szója, tejtermékek mellőzése

Nem minden étel intoleranciának vannak egyértelmű jelei. Nem kell egyből elszíneződnöd és befulladnod attól, hogy valami negatívan befolyásolja a tested működését. Ha produkálod a fent felsorolt tüneteket, gyanús, hogy valami nincs rendben és ez a valami lehet éppen egy nem olyan látványos, de mégis létező emésztési probléma. Tegyél egy próbát – mi bajod lehet? Hagyd el pl. a glutén-tartalmú ételeket egy hónapra és figyeld a tested jeleit. Nyugodtan vezess étkezési naplót: ezt és ezt ettem, hogy érzem magam? Milyen az emésztésem? Hogyan alszom? Stb.

Mint az étrendkiegészítőkkel: sokszor nem akkor mutatkozik meg a hatásuk, amikor szeded őket, hanem amikor elhagyod. Pl. szedsz egy vitamin-készítményt és egyszer csak leállsz vele. Ha nem történt semmi, akkor Sheldon-t idézve egyet értél el a szedésével: hogy drágább lett a pisid…



Csináltass laborvizsgálatot és elemeztesd ki szakemberrel! Sőt, kérd szakember segítségét abban is, hogy egyáltalán mit vizsgáljon a labor. Az érzetek figyelése is jó módszer, de azért egy jó előtte-utána laborvizsgálat sokat elárul arról, hogy mit ér az adott kiegészítő, vagy hogy segített-e a glutén, szója, tejtermékek stb. elhagyása.

Természetesen nem csak glutén, szója és tejtermék intolerancia, allergia létezik, de ezekkel mindenképpen érdemes egy próbát tenned. Még akkor is, ha a teszt azt mutatja, hogy egyikre sem vagy allergiás – tapasztalatból mondom.

Egyél több nyers zöldséget-gyümölcsöt és kevesebb húst

Tudom, ezzel sok embert elveszítek…

“Rendben, kevesebbet autózom, leszoktam a cigiről, de a steak-emet nem adom!”

Oké, szíved joga, hogy ne sajnáld a vágóhídra született életeket, a te dolgod. De legalább azon gondolkodj el, hogy mi mindent eszel meg a hipermarketek “hús jellegű készítményeiben” és keress egy rendes, megbízható beszerzési forrást, ahol a hús az hús és nem valami beazonosíthatatlan hormonnal-vegyszerrel-ki tudja mivel kezelt izé. A háztáji emberléptékű gazdaságokban az állattartás is civilizáltabb és még a helyi vállalkozót is támogatod. Persze, drágább. Bezzeg a kórházi kezelés csupa móka-kacagás.

Inkább egyél kevesebbet, de figyelj a minőségre!

Már ha nem a köszvény a célod, 40 évesen. Akkor nyugodtan egyél húst hússal.

B-12 vitamin hiány, D-vitamin hiány,
jód hiány, cink hiány, szelén hiány

Előfordulhat, hogy a pajzsmirigy problémád hátterében B-12 és/vagy D-vitamin hiány áll, de a jód, a cink és a szelén hiánya* is okozhat rendellenességet a pajzsmirigy működésében. (* vagy inkább mennyisége, mert a jód van amikor kell, van, amikor tilos, ebben az orvosod segít majd a diagnózis után)

Lásd a laborvizsgálatos részt: elemeztesd ki szakemberrel, mi a szitu. Utána a javaslatának megfelelően pótold a pótolnivalót. Lehetőleg természetes módon, zöldség-gyümölcsből-hüvelyesekből-magvakból, de a jó minőségű B-vitamin / D-vitamin komplex készítmények sem ördögtől valók. Figyeld meg, mit érzel, és időközönként ellenőrizd, változott-e a vérképed (tudod, nem a drága pisi a cél).



Pár tipp, hogy mit érdemes felvenned az étlapodra:

  • kókuszolaj (a zsírok helyettesítésére)
  • gyömbér (pl. tea)(cink, magnézium, kálium – gyulladáscsökkentő)
  • hal, tenger gyümölcse (DE nézd meg, honnan származik, nehogy tömve legyen szeméttel)(jód, B12, omega-3 zsírsav)
  • almaecet
  • magvak (fekete dió, paradió, makadámdió, mogyoró)(szelén, jód, magnézium)(keveset! napi egy zárt marokkal)
  • zab (van gluténmentes is)(vas, cink, mangán, szelén, rostok)

Hadd javasoljak valami még vadabbat: legyél kinn a napon minimum napi fél órát, pl.

sétálj, kirándulj, vagy csak ülj ki és süttesd magad

Ha hiányzik a motivációd a kiránduláshoz, arra például tudok egy remek megoldást: fogadj be egy kutyust! Garantáltan meglesz a séta adagod… 🙂

 

Profi személyi edzők, meg életmódtanácsadók! Nincs kecmec, ha menni kell, menni kell! Aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy kicsattansz az egészségtől – javul a vérnyomásod, az energiaszinted, az erőnléted, beolajozódnak az ízületeid, jobb lesz az étvágyad, az emésztésed, jobban alszol és mit neked influenzajárvány, az immunrendszeredről lepattan seperc alatt. Nem is hinnéd, a napi rendszeres séta a friss levegőn milyen pozitív változásokat hozhat a punnyadás után! Pláne egy hálás bohóc társaságában, maga a tökéletes kedélyjavító!

…és még a jóga gyakorlásban is segítenek 🙂


Ha még mindig kitart a lelkesedésed, netán emelnéd a tétet:

Irány a fürdőszoba!

Micsooodaaa?!



Bizony,

a kozmetikai cuccok is felelhetnek a tested különböző fura jeleiért

Hallottam már olyat is, hogy “amit nem ennél meg, ne kend a bőrödre” és nem is akkora túlzás, mint hinnéd: a vegyszerek a bőrödön át is felszívódnak és a véráramba kerülve okozhatnak meglepetéseket. Egyrészt ne használj indokolatlanul sok kencét, másrészt amit használsz, a lehető legtermészetesebb, vegyszermentesebb legyen. Férfiakra is vonatkozik: a tusfürdő, fogkrém, borotvahab, sampon, parfüm stb. ugyanez a kategória.

Engedjetek meg egy kis hazabeszélést:

az sem mindegy, hogy a ruhád milyen vegyszerekkel kezelték

milyen festékkel színezték, hiszen a bőröddel érintkezve ezek szintén könnyen bekerülnek a véráramba. Nem olyan nagy luxus ma már ellenőrzött hátterű pólókhoz, ruhákhoz jutni.



Nem azt mondom, hogy holnaptól aztán forgasd fel gyökerestől az életed, és meg ne lássam, meg irgum-burgum! Pláne ne riasszon el, hogy “ennyi mindenre kell figyelni”. Kezdj el kísérletezni egy-egy dologgal a felsoroltak közül és figyeld meg az eredményt. Aztán ha már megszoktad ezt a váltást, tegyél hozzá még valamit. Szépen fokozatosan sokkal könnyebb átállni egy egészségesebb, tudatosabb életre, mintha mindent vagy semmit alapon besokallsz és hagyod a francba az egészet pár hét után.

Ha kérdésed van, keress nyugodtan!

Ha pedig jönnél gyakorolni, itt találod az órarendet.