Rendszeresség

A home office egyik nagy kihívása pont az, ami elsőre olyan vonzónak tűnhet benne: a szabadság. Az, hogy te osztod be az idődet. Ami nem is olyan könnyű.

Külső kényszer nélkül könnyen kicsúszhat a kezedből az irányítás, ami a napirendedet illeti.

Egy ideig persze ez a legnagyobb királyság: alszom tízig; majd pizsamában vagyok délig – ha be kell jelentkeznem, akkor csak félig 😁 – délután meg nem csinálok semmit; majd éjjel bepótolom!

Akármilyen kiábrándítóan hangzik a nagy szabadságvágyó énünknek:

Rendszer híján szétesünk

Elcsúszik a napod, emiatt fáradtan ébredsz, összevissza eszel, tologatod a feladatokat, amiket aztán igyekszel bepótolni, ha már frusztrálóan feltornyosultak…

Hosszabb távon ez nem csak testileg, hanem lelkileg is megvisel – ebben az amúgy is stresszes időszakban. Fáradt és kedvetlen leszel, pont akkor, amikor az élet olyan kihívások elé állít, hogy könnyen létkérdéssé válhat, hogy energikus, pozitív, kreatív maradj (és ezzel ne csak egyszerűen alkalmazkodj a helyzethez, hanem akár katalizátorként használd a jövőd alakításához).

Kell a rend, kell a rendszer

Az élő szervezetek működését egy belső biológiai óra segíti, ez igazítja a szervezetünk működését a nappalokhoz és éjszakákhoz. Az agy központi órája a legfontosabb, de emellett több biológiai óra ketyeg még bennünk.

Ha igyekszel a napirended a tested cirkadián ritmusához igazítani, azzal nagyot lépsz a kiegyensúlyozott élet felé.

Az ébredésedet (és a minőségi alvásodat) segíti, ha minden nap kb. ugyanabban az időben kelsz és fekszel. Az emésztésedet segíti, ha rendszeresen, kb. ugyanakkor eszel. A sportolás kapcsán is biztosan megtapasztaltad, hogy vannak időpontok, amikor neked jobban működik, de még azon belül is máskor esik jól az intenzívebb és máskor a könnyedebb mozgás.

A lényeg, hogy a szabadságot inkább a szabadabb (lazább, szellősebb) időbeosztás kialakításában keresd, ne a napirend hiányában.

Ezek se nem újdonságok, se nem ördöngösségek, nem is azért írom, mert hogy te nem tudnád – inkább csak emlékeztetőül, mindkettőnknek 😉🙂