Tejmentes élet: könyv tejérzékenyeknek

Engedjétek meg, hogy a figyelmetekbe ajánljam kedves vendégem, Halászi Ildikó nemrég megjelent könyvét:

“Te(l)jes élet tej nélkül – a hiánypótló kézikönyv tejérzékenyeknek”

Nem csak azoknak ajánlom, akik nem tudják megemészteni a tejet, hanem azoknak is, akik nem akarnak tejtermékeket fogyasztani: vegáknak, paleósoknak, sőt, mindenkinek, aki egészségtudatos, vagy bármilyen emésztési gonddal küzd – könnyen lehet, hogy a tej a ludas…

Én gyerekkoromtól tejérzékeny vagyok.

Akkoriban, a “tej = élet, erő, egészség” mítosz (vagy marketingfogás, ebbe most ne menjünk bele) korában elintézték annyival, hogy biztos izgulós a gyerek, felelés vagy dolgozat lesz a suliban, azért zavarja meg a reggeli kakaó.

Hányszor hallottam orvosoktól, nem csak emésztési, de bőr- és egyéb problémáimra, hogy “ez van, tanuljon meg vele együtt élni”. Sajnos egyszer sem hangzott el, hogy az étkezésemnek köze lehet a kehéimhez… Szerencsére vagyok olyan konok, hogy nem hagytam annyiban és folytattam a kísérletezést. A tej, a tojás hamar “lebukott”, nem volt nehéz észrevenni, hogy valami nem stimmel velük.

A jóga kapcsán merültem el jobban az egészségtudatos táplálkozásban.

Nem vagyok dietetikus, csak a tapasztalataimra hagyatkozom, ezért nem állítom, hogy a vegaság a megoldás, pláne mindenkinek, mindenesetre a vegaságra váltással egy időben egyszercsak megszűnt minden addigi panaszom. Mivel nekem a jógával és a húsmentességgel egyidőben jött az is, hogy egyáltalán odafigyeljek az ételek és hozzávalóik, alkotórészeik minőségére, biztos, hogy ezek együttes hatása hozott eredményt – hogy pontosan mitől lett jobb mi, nem is annyira érdekel, a lényeg, hogy jól vagyok. Ezért ha kérdezik, azt szoktam javasolni, hogy amellett, hogy legalább visszaveszel a hús mennyiségéből, keress megbízható forrást mindenre, amit megeszel. Tudd, hogy mi van abban, ami az életerődért, az energiádért felel.

A tejfogyasztást nem csak emésztési gondokkal hozzák párhuzamba, de a cukorbetegséggel, az asztmával is, sőt a migrén egyik kiváltójaként is említik.

Ildikó a könyvében alaposan körüljárja a témát és ínycsiklandó receptekkel bizonyítja, hogy még a finomságokról sem kell lemondanod, tényleg lehet teljes az életed tejmentesen is!

Ha érdekel a könyv, tőlem is beszerezheted az óráimon: üzenj és szívesen viszek belőle!