Újévi fogadalmak újratöltve

Az újév, aztán az egész január jött és ment, és így február közepére

Talán már nálad is
bekopogott a valóság

A komoly elvárások, a nagy újévi elhatározások nehezebben tarthatóak, mint hitted…

Január csúcsszezon a mozgással foglalkozó helyeknek. Az év első hónapjában rengetegen vágnak bele hatalmas elánnal a “de most aztán őrülten fitt és egészséges leszek és punktum!” programba. Aztán telnek a napok, a hetek és elkezd kopni a lelkesedés. Nem véletlenül:

Ez a legnehezebb időszak

Az első kihívások megtépázzák a kezdeti lelkesedést; viszont még nem alakult ki az a rutin, ami átlendít a nehézségeken.

Persze attól, hogy ezt tudjuk, még frusztráló a felismerés, ha nem is meglepetésszerű: általában véve, ha összehasonlítjuk a kitűzött céljainkat a megvalósultakkal, háát, szokott lenni némi differencia. Ezért nem is nagyon szoktuk vizsgálgatni őket…

Persze, nem beszólni akarok, biztos vagyok benne, hogy januárban véghezvittél párat a tervezett hőstettek közül. Illetve hosszabb távon is, mondjuk ha a tavalyi-tavalyelőtti fogadalmakat nézzük. Elkezdtél futni, eljársz jógázni, elutaztál pár vágyott helyre stb.

De vajon a nagy célok, amik miatt belevágtál ezekbe – hogy élvezd az életet, egészségesebb és fittebb, pláne kiegyensúlyozottabb legyél, és egyáltalán, boldogabb – megvalósultak?

Ha nem, vajon mi lehet az oka?

Az újévi fogadalmaknak azért lett olyan rossz a megítélése, illetve a hatékonysága, mert sokszor túlzóan ambiciózusak és ráadásul

Hiányzik mögülük a tervezés

Általában ez a bukás oka.

Mi lenne, ha idén inkább az lenne a célod, hogy gyakorolod a célok megvalósítását?

Mindenben úgy lehetsz jobb, ha gyakorolod. Ebben is. Márpedig ha újonc vagy egy területen, érdemes lépésben haladni, ahelyett, hogy a túlzó elvárásaidból szinte automatikusan következő csalódás elvegye a kedved az egésztől.

Apró változtatások, a szokásaid óvatos módosítása nem jár túl nagy erőfeszítéssel és könnyebben gyűjthetsz sikerélményeket.

Persze ezek nem látványos változtatások, emiatt nem is az életed őrületes átalakulásában rejlik az erejük. Hanem abban, hogy könnyűek. Emiatt

Sok kis győzelmet gyűjthetsz,
egy nagy bukta helyett

és az év végén, amikor visszanézel, nem csak elégedettebb lehetsz, de a “sok kis sokra megy” megfejtés miatt akár látványos változásokat is megfigyelhetsz.


Pár ötlet az apró változtatásokra

Jó-jó, de mi az a kicsi, ami már valami? Mutatom…

…de elsőként fogadd meg a következőt: bármibe is fogj, törekedj rá, hogy beépüljön a napirendedbe. Hogy rutinná váljon.

És persze legyél kreatív: nyugodtan egészítsd ki őket a saját ötleteiddel – kb. végtelen lehetőséged van, szóval választhatsz akár teljesen más “célmegvalósítás-edzésprogramot” is.

Ágyazz be minden reggel. Tudom, nem túl izgalmas, de ha hiszed, ha nem, ezt az 1 perces feladat tudományosan igazoltan boldogságot okoz. Könnyű megcsinálni és egyből elégedetten indul a nap, hiszen már is tettél valami hasznosat! Plusz tisztára felnőttnek érzed magad tőle!

Mindig legyen nálad táska, amikor bevásárolsz. Az egyszer használatos műanyag zacskók egyre komolyabb gondot jelentenek és a visszaszorításuk olyan cél, amiért mindannyian tehetünk egy kicsit. Neked nem nagy nehézség, mégis fontos lépés egy környezettudatosabb élet felé.

Ne gépezz az ágyban. Lehet, hogy ez egy kicsit nehezebb, de a segítségével jobban alszol és reggel is nyugodtabban ébredsz, ha nem fenyeget az a veszély, hogy egyből valami hú-de-sürgős üzenettel indul a napod (pláne valami baromsággal a közösségi médiából).

Folytass valamit, amibe már belekezdtél – csak kicsivel jobban. Ne akarj teljesen leállni az alkohollal, a kávéval, vagy a hamburgerrel – csak csökkentsd a mennyiségét. Például ne akard teljesen megváltoztatni az étrended, csak cserélj ki 1-1 összetevőt. Ahogy telik a napod, figyeld meg, mit csinálsz és ha találsz valamit, ami könnyen javítható-fejleszthető és nem is nagy áldozat – hajrá!

Apropó étrend. Gondolkodj kicsiben: igyál minden nap egy smoothie-t, egyél minden nap egy salátát. Mármint nem egy fej salátát, hanem ilyen vegyes zöldség-izét, tudod, na. Sokszor annyira rágörcsölünk a kajálásra, annyira meg akarjuk reformálni, hogy totál káoszba fullad a kísérlet és elmegy a kedvünk az egésztől. Pedig pár könnyen megoldható kis extrával komoly hatást lehet elérni, ha rendszeressé teszed. Minden nap egy kötelező vitaminbomba, gyümölcs és zöldség formájában, ha törik, ha szakad!

 

Amikor csak megoldható, ülés helyett állj, legalább pár percet óránként. Ha pedig már állsz, mi lenne, ha sétálnál egyet?

Válaszd a lépcsőt a lift vagy a mozgólépcső helyett. Elsőre macera, de hamar bele lehet jönni. Pláne, ha cserébe hősként tekintesz magadra és egy kis extra elégedettséggel tölt el.

 

Kávé előtt igyál két pohár vizet. Nem csak újrahidratál az éjszakai alvás után, de a tested is esélyt kap az ébredésre, mielőtt telepumpálod koffeinnel (ezzel csökkented a koffeinfüggőség esélyét és csökkented a napi kávéadagod).

Vedd fel a kapcsolatot valakivel. Úgy érzed, eltávolodtál a családodtól, a barátaidtól? Hívj fel valakit, vagy legalább üzenj valakinek, akivel amúgy nem beszélnél.

Találkozz ismerősökkel, barátokkal. Ez is bizonyítottan növeli a boldogságszintedet. Sokszor elragad az élet, a munka és elfeledkezünk a lazításról, a kikapcsolódásról és a kapcsolatainkról.

Olvass el havi egy könyvet. Bónusz pont jár azért, ha nem munkával kapcsolatos, hanem csak szórakozásból olvasod.

Vezess naplót. Napi 20 perc és kiírod magadból, ami kikívánkozik. Remek fejtisztító, kiüríted az agyad, még ha utána esetleg ki is törlöd, el is dobod, amit írtál.

Hódolj a hobbidnak és ismerj meg új hobbikat. Valamit, amit élvezel, ami buli. Társasozz a családdal, barkácsolj, tanulj új dolgokat, zenélj, főzz (már ha élvezed). Általában a kitűzött céljaink valami “hasznos” szokás kialakítására vonatkoznak: egészség, karrier, hatékonyság… Keress olyan új szokásokat is, amiktől egyszerűen csak jobban érzed magad, ami feltölt, ami buli.

Rendezgesd az otthonod. Időnként szanálj egy kicsit. Nem a takarításra gondolok, hanem amikor otthonosítasz. Amikor átnézed, mit használsz, mire van szükséged, mire nincs, mi okoz örömet, minek van jó kisugárzása, mi az, ami már nem jön be… nem örülne-e neki jobban valaki más… Mi az, amitől még otthonosabb lehetne az otthonod. Kezdd a nappalival és folyamatosan haladj a ritkábban használt helyiségek felé.

Havonta egyszer menj el valahova, ahol még sosem jártál előtte. Segít kitörni a mókuskerékből, kilépni a napi rutinból, bővíteni a komfortzónád. Új park, új étterem, új város – havonta egyszer.

Jó gyakorlást és pláne jó szórakozást!